Met een gerust hart aan de slag als freelancer: 3 tips

Geplaatst door Barbara De Busschere op 2023-06-08

Met een gerust hart aan de slag als freelancer: 3 tips

Waar denk jij aan als je het woord ‘freelancer’ hoort? Waarschijnlijk flexibiliteit, onafhankelijkheid en keuzevrijheid. Als freelancer kies je inderdaad waar, wanneer en voor wie je werkt. Maar veel freelancers botsen ook op enkele uitdagingen, zoals financiële stabiliteit en de constante zoektocht naar nieuwe opdrachten. Dit kan jou misschien afschrikken om voluit voor een freelance carrière te gaan. Met deze tips leg je de bekommernissen in je hoofd alvast het zwijgen op.

Grootste uitdagingen? Geld en genoeg werk 

Wanneer je vraagt aan een freelancer wat hun grootste bezorgdheden zijn, mag je er vrij zeker van zijn dat je ‘financiële stabiliteit’ of ‘werkzekerheid’ als antwoord zal krijgen. Freelancers hebben geen vast inkomen en moeten dus steeds op zoek naar nieuwe opdrachten om brood op de plank te krijgen. Tel een uitgebreide administratie en de afwezigheid van een vast team daarbij, en een carrière als freelancer is volledig uit den boze, toch? Niet per se, want volgende tips geven je alvast een vliegende start!

 

1. Financiële planning = key 

Gun jezelf rust in je hoofd met een doordacht financieel plan. Houd een goede controle over je kosten en administratie. Een boekhouder onder de arm nemen is hierbij geen slecht idee. Zij werken vaak met geavanceerde IT-programma’s die jou een duidelijk overzicht scheppen over je financiële situatie. Het is ook verstandig om als freelancer een financiële buffer te voorzien. Zo houd je het hoofd koel op momenten waarop het even rustiger is. Maak je je zorgen over de opbouw van sociale rechten? Met het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen kom je al een eind verder, en met een verzekering laat je je makkelijk waarborgen tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid.

 

2. Voldoende opdrachten dankzij een sterke personal brand 

Jij wilt voldoende opdrachten krijgen die volledig aansluiten bij je interesses en talenten, toch? Daarom is het belangrijk om jezelf te onderscheiden van je concullega’s. Dat doe je door een sterke personal brand te ontwikkelen. Ga eens na bij jezelf: wat is mijn grootste talent? Waar haal ik energie uit? Deze opdrachten zal je met plezier uitvoeren. Een schitterend resultaat zal dan vanzelf volgen, wat op zijn beurt zorgt voor sterke mond-tot-mond reclame. Voor je het weet stromen de opdrachten binnen! Trek je personal brand ook door op al je (digitale) kanalen. Je potentiële klanten zullen zo weten waarvoor je staat en je sneller aanspreken. Nog meer tips om nieuwe opdrachten te scoren? Ontdek ze in onze andere blog.

 

3. Geef aandacht aan je persoonlijke behoeften 

Een vaak onderschatte uitdaging is het gebrek aan voldoende sociaal contact. Sommige freelancers smullen hiervan, terwijl anderen de zekerheid van een vast team soms missen. Daarnaast kan de vrijheid zorgen voor uitstelgedrag of een verstoorde work-life balans. Wees transparant naar je opdrachtgever en spreek uit wat je van de samenwerking verwacht. Vaak bestaat de mogelijkheid om als freelancer op kantoor te werken (graag zelfs) of zelfs mee te doen aan activiteiten buiten het werk. Heb je het soms moeilijk om productief te blijven door die grote vrijheid? In deze blog delen wij enkele handige tips! 

 

Laat je omringen door een netwerk aan freelancers 

Ben je als freelancer op zoek naar een sterk netwerk om kennis op te doen, nieuwe opdrachten binnen te krijgen, of gewoon eens te sparren met gelijkgestemden? Go4Freelance is dé community bij uitstek voor Vlaamse freelancers. Contacteer mij gerust via hello@go4freelance.be en wij helpen je graag verder.

 

Met een gerust hart aan de slag als freelancer: 3 tips
Terug naar boven