Blog


Van eerste opdracht naar vast werk: klantenrelaties opbouwen als freelancer

Stel je voor dat je je eerste freelance job bij een nieuwe klant omzet in een langdurige samenwerking die zorgt voor stabiel werk en voortdurende inkomsten. Klinkt als een droom, niet? Deze droom kan ook voor jou uitkomen als je de tijd neemt om solide klantenrelaties op te bouwen. In deze blog geef ik je enkele actiegerichte stappen waardoor je niet alleen de juiste klanten vindt, maar ze ook nog eens behoudt!

Lees verder

Gebruik jij al AI als freelancer?

We kunnen er niet meer omheen: artificiële intelligentie (AI) is overal in ons digitale landschap. De invloed van AI op de arbeidsmarkt wordt met de dag groter, waardoor je je als freelancer misschien afvraagt wat dat betekent voor jouw job. Geen paniek: het gebruik van artificiële is geen bedreiging, maar net een opportuniteit om je werk efficiënter en kwalitatiever uit te voeren.

Lees verder

Vakantie plannen als freelancer: tips en tricks

Als freelancer heb je de vrijheid om je eigen pad te bewandelen en agenda te bepalen. Maar laten we eerlijk zijn, het plannen van je vakantie kan soms een uitdaging zijn. Ook voor freelancers is het belangrijk om tijd te nemen voor een langere pauze. Hoe neem je die broodnodige rust zonder stress of gevaar voor je klantenrelaties? En waar moet je rekening mee houden? Ik geef je graag een aantal tips om optimaal van je vakantie te genieten zónder klamme handjes.

Lees verder

Houd het hoofd koel: slim timemanagement voor freelancers

Als freelancer is tijd je meest waardevolle bezit. Een efficiënte tijdsbesteding zorgt voor een hogere productiviteit, het vlot behalen van deadlines en een gezonde work-life-balance. Toch is dit voor veel freelancers een uitdaging.  Projecten volgen elkaar op, onverwachte opdrachten vallen uit de lucht en afleiding ligt op de loer. Met deze tips houd je het hoofd koel.

Lees verder

Met een gerust hart aan de slag als freelancer: 3 tips

Met een gerust hart aan de slag als freelancer: 3 tips

Waar denk jij aan als je het woord ‘freelancer’ hoort? Waarschijnlijk flexibiliteit, onafhankelijkheid en keuzevrijheid. Als freelancer kies je inderdaad waar, wanneer en voor wie je werkt. Maar veel freelancers botsen ook op enkele uitdagingen, zoals financiële stabiliteit en de constante zoektocht naar nieuwe opdrachten. Dit kan jou misschien afschrikken om voluit voor een freelance carrière te gaan. Met deze tips leg je de bekommernissen in je hoofd alvast het zwijgen op.

Lees verder

Freelancer in bijberoep: best of both worlds?

Je werkt vast in loondienst, maar twijfelt om de sprong te wagen naar freelancer. Wil je je vast werk nog niet onmiddellijk stopzetten of wil je gewoon een bijkomende bezigheid naast je vaste job? Dan kan je ook starten als freelancer in bijberoep. Wat komt daar precies allemaal bij kijken? We zetten de belangrijkste punten op een rijtje.

Lees verder

Jezelf blijven ontwikkelen als freelancer: 5 tips

Als freelancer sta je waarschijnlijk te popelen om nieuwe opdrachten binnen te rijven en jouw klanten te voorzien van een perfect resultaat. Je wil zo veel mogelijk opdrachtgevers bereiken en je portfolio uitbreiden met de mooiste projecten, toch? Maar die groei gaat niet vanzelf: nieuwe trends volgen zich in een sneltempo op, specialisaties komen als paddenstoelen uit de grond en het lijkt steeds moeilijker om je van je concurrenten te onderscheiden. Het is dan ook belangrijker dan ooit om je als freelancer te blijven ontwikkelen en bijscholen. Ik help je alvast op weg met enkele tips.

Lees verder

Hop on! 5 tips voor een vlotte onboarding van je freelancers

Als organisatie heb je waarschijnlijk een uitgekiend draaiboek wanneer een nieuwe werknemer start. Dat begint vaak met een rondleiding doorheen het gebouw, een presentatie over de bedrijfswaarden en een verse lunch. De weken en maanden nadien volgen regelmatige check-ins en in sommige ondernemingen wordt zelfs een mentor aangeduid. Maar wees eens eerlijk: geldt dit beleid ook voor je freelancers? In veel gevallen niet. Nochtans leidt dergelijke inwerking van je freelancer meestal tot een duurzame samenwerking.  

Lees verder

De opkomst van de Virtual Assistant

Als ondernemer houd je je het liefst bezig met de kernactiviteiten van je business. Vervelende administratieve taakjes staan volledig achteraan je to-do list, van afspraken- en agendabeheer krijg je de kriebels. Toch zijn die tijdrovende karweien noodzakelijk voor een goed draaiend bedrijf. Kan je hierin wat hulp gebruiken? Maak kennis met de Virtual Assistant (VA), dé nieuwe trend in freelanceland.  

Lees verder

Een freelancer, wat is dat nu eigenlijk?

Vandaag heeft iedereen wel al van het begrip freelancer gehoord. De term wordt snel in verband gebracht met ‘een zelfstandige’, ‘iemand buiten loondienst’ of ‘een persoon die werk uitvoert voor een ander’. Maar wat betekent dat relatief nieuwe woord nu precies? En waar komt het oorspronkelijk vandaan? We duiken even dieper in de geschiedenis van de freelancers.

Lees verder

Zeven handige tools die jouw leven als freelancer vergemakkelijken

Als freelancer houd je heel wat balletjes in de lucht. Je wilt je werk piekfijn uitvoeren, je administratie overzichtelijk houden en zorgen dat de boekhouding niet in het honderd loopt. Natuurlijk ga je  daartussen ook op zoek naar nieuwe opdrachten zodat je maandelijks een inkomen ontvangt.  En dat vraagt tijd. Veel tijd. Gelukkig bestaan er talloze slimme tools die jouw leven als freelancer versimpelen.

Lees verder

What’s in a name: het verschil tussen freelancers, consultants en zzp’ers

Bedienden en zelfstandigen staan al lang niet meer alleen in het lijstje van statuten. Vandaag bestaan er immers heel wat vormen waaronder je kan werken voor je opdrachtgever. Zo komen de termen freelancer, zzp’er of outsourcing steeds vaker voor en worden ze lukraak door elkaar gebruikt. Maar betekenen ze ook hetzelfde? In deze blog licht ik je de belangrijkste verschillen toe.

Lees verder

Waarom freelancers het verschil kunnen maken op onze arbeidsmarkt

De war on talent woedt onverstoord verder en de arbeidsmarkt lijkt verzadigd. Externe werkkrachten en freelancers bieden voor jou de oplossing.

Lees verder

Een sterk portfolio op bouwen als freelancer, zo doe je dat!

Als freelancers heb je de  vrijheid om zelf je opdrachten te kiezen. Natuurlijk wil je jezelf in de spotlight plaatsen zodat je opvalt bij potentiële opdrachtgevers. Een sterk portfolio met krachtige voorbeelden van je werk kan je hierbij helpen. Omdat je je eigen product bent, is het belangrijk om je diensten goed te verkopen. Maar hoe bouw je een opvallend portfolio op en wat moet je er zeker in vermelden? Ik geef je graag enkele tips.

Lees verder

Hoe vind ik nieuwe opdrachten als freelancer?

Het leven als freelancer is afwisselend, flexibel en vrij. Je bepaalt zelf je projecten, je werkuren en je werkplaats. Toch kan het een uitdaging zijn om nieuwe opdrachten binnen te halen en op die manier goed de boterham te verdienen. Want hoe vind je vlot nieuwe, interessante opdrachten binnen jouw vakgebied? In deze blog vind je enkele handige tips.

Lees verder

Online zichtbaar worden als freelancer: hoe doe je dat?

Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt en kiest resoluut voor een carrière als freelancer. Proficiat! Je bent helemaal klaar om interessante opdrachten en uitdagende projecten te tackelen. Je wil natuurlijk opvallen tussen andere freelancers, zodat je jouw talenten optimaal kan benutten. Maar hoe word je online zichtbaar tussen andere freelancers en zet je jezelf in de kijker? Een overzicht.

Lees verder

Go4freelance breekt een lans voor freelancers in het bedrijfsleven

Made-in West-Vlaanderen, brengt het meest recente en economisch nieuws uit de regio tot dicht bij de ondernemers. Dit aan de hand van een afzonderlijk webportaal per regio.

Lees verder

Drie mythes over freelancen ontkracht

Een carrière als freelancer zit de laatste jaren stevig in de lift. Toch twijfelen velen nog om effectief de sprong te wagen. Want waarom zou je jouw huidige zekerheden omruilen voor een gedurfde loopbaan? Daarbovenop circuleren er enkele hardnekkige mythes over een freelancebestaan. Wij lijsten de belangrijkste op én nuanceren meteen.  

Lees verder

Productief zijn (en blijven) als freelancer, hoe doe je dat?

Als freelancer ben je je eigen baas. Je bepaalt dus zelf waar, wanneer en hoeveel je werkt. Dit klinkt natuurlijk heel verleidelijk, maar let op: ook deze mooie medaille heeft een keerzijde. Afleidingen loeren om de hoek, je partner vraagt om nog even naar de winkel te gaan, en het werk blijft zich maar opstapelen. Hoe blijf je toch productief in al deze chaos? Wij geven graag vijf tips.

Lees verder

De financiële do's and don'ts als freelancer

Als startende freelancer schrikt het financiële aspect je misschien wat af. In deze blog geven we enkele tips, zodat je zonder financiële zorgen een vlotte start maakt.

Lees verder

Welk soort freelancer ben jij?

Ben je aan de slag als freelancer of overweeg je om de stap te zetten? Iedereen heeft zijn eigen beweegredenen om voor dit statuut te kiezen. Benieuwd welke soorten freelancers we zoal onderscheiden? Je ontdekt het hier.

Lees verder

Goed onderhandelen als freelancer, hoe doe je dat?

We raden sterk aan om als freelancer goed na te denken over je prijzen. Je legt die prijzen het best iets hoger, zodat er voldoende marge overblijft om te onderhandelen. Maar ook dan blijft onderhandelen vaak een moeilijk gegeven voor freelancers. Hoe ga je hier het best mee om? In deze blog geven we enkele tips, zodat je steviger in je schoenen staat.

Lees verder

Freelancer worden in 6 stappen

Je hebt de knoop eindelijk doorgehakt: binnenkort start je als freelancer! Maar welke keuzes moet je daarbij maken? En wat mag je zeker niet uit het oog verliezen? In deze blog bieden we een handig overzicht, zodat je vlot uit de startblokken schiet. 

Lees verder

Een freelancer, wat doet die eigenlijk?

Op de vraag ‘wat een freelancer doet’, bestaat eigenlijk geen pasklaar antwoord. Voor freelancers bestaan er namelijk heel wat verschillende jobs. Denk maar aan copywriters, grafisch designers, IT-ontwikkelaars of boekhouders ... Wat wel zeker is: elke freelancer is zijn eigen baas, levert expertise aan eindklanten en gaat voortdurend op zoek naar waardevolle contacten. In deze blog vertellen we er meer over.

Lees verder

Waarom je als freelancer beter begint met netwerken

Je bent een geboren netwerker of je krijgt koud water vrees van het idee met iemand onbekend een gesprek aan te knopen. Wat waren die online netwerkmomenten toch fijn, maar soms wel oppervlakkig. Echte verbinding maak je op een een fysiek netwerkmoment. Waarom zou jij deelnemen?

Lees verder

Starten als freelancer?

Wij willen je zeker niet overtuigen om als freelancer aan de slag te gaan. Eigenlijk raad ik het iedereen ook gewoon af. Maar 'freelancing' is nu éénmaal aan een opwaartse beweging bezig.

Stel je jezelf wel eens de vraag of freelancer worden iets voor jou kan zijn, dan raden wij je toch aan om verder te blijven lezen. 

Lees verder

Vind de community die bij jou past

Met het stijgend aantal freelancers is ook de komst van freelance communities aan een opmars begonnen. Hoe beslis je welke community het best bij jou past?
 
Voor wie door het bos de bomen niet meer ziet, hebben wij alvast een paar tips gebundeld die je op weg helpen.
Lees verder

Coworking: dé voordelen

Ben je als freelancer aan de slag en raak je uitgekeken op jouw eigen muren ?
Heeft jouw bedrijf een uitvalsbasis nodig om de werknemers tijd te laten besparen?
Ben je net jouw eigen bedrijf gestart en zijn jouw middelen nog beperkt ?
 
Dan is coworking dé oplossing!
Lees verder

De meerwaarde van freelance

Een goeie ondersteuning is voor elk bedrijf, klein of groot, van cruciaal belang. Maar wat doe je bij het plots wegvallen van een schakelfiguur, of een tijdelijke toename van het werk of een specifiek project waarvoor je extra kennis kan gebruiken? In deze blog neem ik de voordelen voor het inzetten op freelance werk verder onder de loep.
Lees verder

Werken met freelancer(s)

Werken met freelancers zit in de lift. Toch zijn er nog heel wat vooroordelen over een samenwerking met een freelancer. Denk maar aan "te duur" of "te weinig controle". Vaak gaat een bedrijf daarom opzoek naar een nieuwe of tijdelijke medewerker. Toch kan het interessant zijn om een samenwerking met een freelancer te overwegen.

Lees verder

Jouw tarief bepalen

Je wil als freelancer aan de slag. Help! Jouw loon was tot nu nooit iets om over na te denken. Je had een contract met jouw werkgever. Jouw loon werd elke maand mooi op jouw rekening gestort. Als freelancer is dit wel even anders.

Hoe bepaal je best jouw tarief? In een paar eenvoudige stappen help ik jullie verder.
Uiteraard kan je deze tips ook gebruiken indien je jouw tarief wil herbekijken.
 
Lees verder

Valkuilen voor freelancers

Als freelancer heb je de vrijheid te werken waar je wilt, je bepaalt zelf welke opdracht je aanvaardt en tegen welke voorwaarden; maar bovenal je hebt jouw carrière pad volledig zelf in de hand. Toch is niet elke dag een dag zoals je die zelf wenst, je botst op een muur. Je gaat in de fout, ook dat is onvermijdelijk. Wat zijn de courante valkuilen die je als freelancer best vermijdt?

Lees verder

Netwerken als freelancer

Netwerken. Als freelancer een must maar niet iedereen aanschouwt het als zijn/haar favoriete bezigheden. Meer nog, de kans is groot dat het ook in jouw top drie van grootste uitdagingen staat. Hoe dan ook, het klassieke netwerken zit er vandaag niet in omwille van de coronamaatregelen. We moeten op zoek naar andere manieren om contacten te onderhouden.

Lees verder
Terug naar boven