Hoe vind ik nieuwe opdrachten als freelancer?

Geplaatst door Barbara De Busschere op 2022-07-06

Het leven als freelancer is afwisselend, flexibel en vrij. Je bepaalt zelf je projecten, je werkuren en je werkplaats. Toch kan het een uitdaging zijn om nieuwe opdrachten binnen te halen en op die manier goed de boterham te verdienen. Want hoe vind je vlot nieuwe, interessante opdrachten binnen jouw vakgebied? In deze blog vind je enkele handige tips.

Mond-tot-mondreclame

Heb je al een mooi netwerk aan bestaande klanten opgebouwd? Vraag hen om jou door te verwijzen naar connecties die jouw hulp misschien ook nodig hebben. De kans is groot dat ze jou met plezier verder helpen. Kijk zeker ook binnen je eigen professionele én persoonlijke netwerk. Zijn er ex-collega’s die een beroep kunnen doen op jouw diensten? Heb je familie of vrienden die je verder kan helpen? Informeer je omgeving zeker van jouw activiteiten als freelancer en ga regelmatig netwerken, want mond-tot-mondreclame wérkt.

 

Online platformen 

Google is je beste vriend, ook voor het vinden van aantrekkelijke opdrachten. Vandaag zijn er al veel online platformen waarop opdrachtgevers vacatures plaatsen. Dat kunnen traditionele websites zijn zoals Jobat, Indeed en de site van de VDAB, maar er bestaan ook gespecialiseerde websites gericht op freelancers. Daarbij heb je vaak de optie om jouw domein als freelancer aan te duiden, waarna je gekoppeld wordt aan een specifieke opdracht.

 

De kracht van social media 

Vandaag mogen we de invloed van social media niet onderschatten. Zorg er dus voor dat jouw kanalen up-to-date en goed op elkaar afgestemd zijn. Pols ook eens (online of offline) bij andere freelancers hoe zij hun opdrachten binnenhalen: je kan heel wat van elkaar leren! Maar ook LinkedIn is in dat verband heel relevant. Breid jouw netwerk strategisch uit en toon voldoende engagement, zodat mensen weten waarmee je bezig bent. Leg gerust zelf contact met mogelijke opdrachtgevers, zo vergaar je naamsbekendheid in je niche. Zorg daarnaast ook voor een piekfijn onderhouden website die eruit springt, want zo verhoog je jouw online zichtbaarheid. Via de zoekfunctie op LinkedIn kan je bovendien ook op zoek gaan naar freelance opdrachten, handig!

 

Zet je vaardigheden in de kijker 

Als freelancer bezit je veel expertise in jouw vakgebied. Bundel een aantal relevante referenties in een portfolio, zodanig dat een potentiële opdrachtgever meteen zicht heeft op jouw werk. Durf hen gerust achteraf vragen om een positieve referentie op jouw website achter te laten. Dat verhoogt jouw geloofwaardigheid en zet je expertise in de verf.  

 

Go4Freelance helpt jou met plezier verder op weg

Wil je graag jouw netwerk uitbreiden? Go4Freelance is dé community voor de professionele freelancer en ondernemer. Wij brengen je graag in contact met andere freelancers én met mogelijke opdrachtgevers.

Hoe vind ik nieuwe opdrachten als freelancer?
Terug naar boven