Drie mythes over freelancen ontkracht

Geplaatst door Barbara De Busschere op 2022-05-11

Een carrière als freelancer zit de laatste jaren stevig in de lift. Toch twijfelen velen nog om effectief de sprong te wagen. Want waarom zou je jouw huidige zekerheden omruilen voor een gedurfde loopbaan? Daarbovenop circuleren er enkele hardnekkige mythes over een freelancebestaan. Wij lijsten de belangrijkste op én nuanceren meteen.  

1. “Het werk als freelancer stopt nooit” 

Als freelancer heb je een flexibel statuut, dat klopt. Je bent je eigen baas en kiest dus zelf waar én wanneer je werkt. Bedrijven kunnen jou dus op gelijk welk moment inschakelen. Ben je op vrijdagavond aan het spelen met je kinderen en komt er een dringende deadline binnen? Dan is de kans groot dat je alles laat vallen om de opdracht snel af te ronden. Zo komt een gezonde work-life-balance in het gedrang.

Toch kan je je als freelancer wapenen tegen zulke situaties. Goede afspraken maken goede vrienden. Door duidelijk te communiceren met je klant over je precieze werkuren, vermijd je misverstanden en last minute opdrachten. Deze laatste zijn trouwens ook nefast voor de kwaliteit van je werk. Door regelmatig een update te geven over de stand van zaken, weet de klant precies waar je mee bezig bent. Die transparantie creëert een gevoel van vertrouwen dat op lange termijn zeker zijn vruchten afwerpt.

Maar veel vrijheid heeft natuurlijk wel een invloed op de productiviteit. Wij hebben gelukkig enkele tips die je op weg helpen naar een flexibele én productieve werkdag.

 

2. “Als freelancer word je slecht betaald” 

Akkoord, voor een beginnende freelancer is het moeilijk om hetzelfde tarief vragen als een freelancer met jarenlange ervaring en diepgaande expertise. Toch is de stelling dat freelancers slecht betaald worden, te kort door de bocht.

Als freelancer bepaal je helemaal zelf je tarief per uur of opdracht. Omdat je expert bent in je vakgebied kan je dus zeker een faire prijs vragen voor je werk. Geen idee hoe je dat tarief bepaalt? Dan zullen deze handvaten je zeker helpen.

Ook mooi meegenomen trouwens: als freelancer kan je je onkosten inbrengen, fiscaal aftrekken en je btw op je beroepsinkomsten recupereren.

Wat de opstartkost betreft, vraagt een freelancersbestaan ook weinig investeringen. Vaak is het enige wat je nodig hebt een degelijke laptop, GSM en een btw-nummer. Maar deze opstartkost betaalt zichzelf snel terug, beloofd!

 

3. “Een carrière als freelancer is eenzaam” 

Freelancers werken vaak alleen. Toch wil dit niet automatisch zeggen dat je een eenzame loopbaan tegemoet gaat. Ten eerste kiezen freelancers zelf voor welke klanten zij werken, en bouwen ze met de meesten een diepgaande relatie op. Een freelancer kent zijn klanten dus door en door. Bedrijven die hen niet liggen of waar ze geen connectie mee voelen, kunnen ze makkelijk overslaan. Op termijn bouw je als freelancer dus een mooie verzameling aan waardevolle vaste klanten op, maar ben je niet verbonden aan één bedrijf. Hierdoor reken je tegelijk op variatie, zekerheid en het broodnodige menselijke contact.

Is een opdracht net iets te groot voor jou alleen of valt het onderwerp niet volledig binnen je expertise? Dan kan je er ook voor kiezen om je krachten te bundelen met een andere freelancer. Op die manier hou je je eigen klanten tevreden, zonder werk te weigeren.

Wil je toch een opdracht afkrijgen op je eentje? Breng dan eens een bezoekje aan een gemoedelijke koffiebar. Zo voel je je zeker nooit alleen!

 

En tot slot, Go4Freelance staat voor je klaar!

Ben je klaar voor een carrière als freelancer, maar heb je nog een duwtje in de rug nodig Go4Freelance helpt je graag verder met een vlotte start!

Drie mythes over freelancen ontkracht
Terug naar boven