Jouw tarief bepalen

Geplaatst door Barbara De Busschere op 2021-04-13

Je wil als freelancer aan de slag. Help! Jouw loon was tot nu nooit iets om over na te denken. Je had een contract met jouw werkgever. Jouw loon werd elke maand mooi op jouw rekening gestort. Als freelancer is dit wel even anders.

Hoe bepaal je best jouw tarief? In een paar eenvoudige stappen help ik jullie verder.
Uiteraard kan je deze tips ook gebruiken indien je jouw tarief wil herbekijken.
 
Stap 1: breng jouw vaste kosten in kaart
 
Wat moet ik vragen aan mijn klanten? Waar dien ik rekening mee te houden? De denkoefening beginnen we met een omgekeerde beweging. Hoeveel wil je maandelijks/jaarlijks verdienen. Om dat te weten, breng je vooreerst jouw vaste maandelijkse kosten in kaart.
 
Als zelfstandige heb je 3 uitgaveposten:
  • Beroepskosten: Dit zijn alle uitgaven die je voor je zaak doet en waarvan je een factuur of een kassaticket hebt bv gsm, wagen, huur kantoor, verzekeringen... Sommige kosten (restaurantbezoek, relatiegeschenken...) kan je maar deels als beroepskosten indienen.
  • Sociale bijdragen: Elk kwartaal betaal je sociale bijdragen in ruil voor sociale bescherming bij ziekte of pensioen.
  • Personenbelasting: Op je belastbare inkomen jaarinkomen betaal je jaarlijks personenbelasting.
Uiteraard dien je ook rekening te houden met de andere persoonlijke kosten. Je koopt ook graag eens iets nieuw ;)!
 
 
Stap 2: doe een marktonderzoek
 
Welk tarief je vraagt hangt vaak samen met het soort bedrijf waarin je mogelijks aan de slag gaat. Denk hierbij aan het verschil tussen start-up of multinational. Welke is jouw doelgroep? Eens je dit bepaalt, sta je alweer een stuk verder. Maar ook de sector is belangrijk. Wees je bewust van wat een gangbaar tarief is. En uiteraard is ook jouw ervaring gekoppeld aan jouw tarief. Toets dit af met andere freelancers actief in jouw domein. Online kan je zeker ook dossiers terugvinden waarin per sector martkconform tarieven weergegeven worden.
 
 
Stap 3: bepaal jouw tarief
 
Jouw vast kosten zijn gekend, jouw marktonderzoek zit erop. Dan kan je overgaan tot het bepalen van het aantal uren of dagen je op jaarbasis voorziet te werken. Je maakt als het ware een forecastberekening.
 
Enkele zaken dien je wel indachtig te zijn:
  • feest- en vakantiedagen zullen geen inkomsten genereren, net als opleidingsdagen of events die je bijwoont,
  • ziekte kan je niet voorspellen,
  • een gewerkt dag staat niet gelijk aan een factureerbare dag, denk maar aan jouw prospectie of afhandelen van jouw administratie,
  • bepaalde periodes, bv bouwverlof, zullen mogelijks voor jou ook rustiger verlopen, los van feit of jij dan ook verlof opneemt.
Heel wat zelfstandige freelancers komen na deze oefening uit op 150 à 200 factureerbare dagen. Ga uit van het principe 8 gewerkte uren/dag.
Reken het tarief dat jij wil vragen om aan het aantal factureerbare uren/dagen, rekening houdend met jouw vaste kosten.
Jij bepaalt jouw tarief per uur of per dag. Vrije keuze.
 
 
Stap 4: Bepaal een totaalprijs voor projecten
 
Een uurtarief is een goede basis om van te vertrekken. Maar vaak kan het interessant zijn om daarvan af te stappen en te werken met een projectprijs. Welke zijn de voordelen van een totaalprijs:
  • de opdrachtgever weet hoeveel een bepaald project zal kosten,
  • jij hoeft geen verantwoording af te leggen over je uurtarief of hoeveel tijd je zal besteden aan de opdracht,
  • je vaste prijs kan je laten afhangen van hoe moeilijk of hoe dringend een opdracht is. Zo kan je flexibeler omspringen met je eigen tarief.
Herbereken jouw uurtarief jaarlijks! Heb je een jaar meer ervaring? Ben je beter geworden in wat je doet? Heb jij je gespecialiseerd in een gebied waar veel vraag naar is en weinig aanbod? Dan kan je dat doorrekenen in jouw uurtarief. Hou ook rekening met inflatie. Het leven wordt jaarlijks duurder en wie in loondienst werkt, krijgt daarom regelmatig een loonsverhoging. Laat alles duidelijk neerschrijven jouw samenwerkingsovereenkomst.  
 
Vragen?
hello@go4freelance.be
Jouw tarief bepalen
Terug naar boven