What’s in a name: het verschil tussen freelancers, consultants en zzp’ers

Geplaatst door Barbara De Busschere op 2022-11-12

Bedienden en zelfstandigen staan al lang niet meer alleen in het lijstje van statuten. Vandaag bestaan er immers heel wat vormen waaronder je kan werken voor je opdrachtgever. Zo komen de termen freelancer, zzp’er of outsourcing steeds vaker voor en worden ze lukraak door elkaar gebruikt. Maar betekenen ze ook hetzelfde? In deze blog licht ik je de belangrijkste verschillen toe.

Freelance vs. outsourcing 

Volgens Van Dale betekent freelance, ‘werken zonder dienstverband’. Als freelancer ben je dus geen werknemer, maar werk je voor opdrachtgevers die je zelf kiest onder een tarief dat je zelf bepaalt. Je krijg geen vast maandelijks loon, maar bent zelf verantwoordelijk voor hetgeen je verdient. Je krijgt van je opdrachtgever dan ook geen eindejaarspremie, gewaarborgd inkomen of werkgeversbijdragen. Met andere woorden: je bent volledig je eigen baas.

Dit is anders bij outsourcing. Bij outsourcing – ook nog uitbesteding genoemd – besteed je als bedrijf verschillende taken (zoals boekhouding, dossierbeheer of HR) uit aan externe partijen. Die externe personen worden ook wel consultants genoemd en worden aangesteld door een outsourcingbureau dat hen maandelijks een vast loon uitbetaalt. Als consultant werk je meestal op projectbasis bij verschillende bedrijven. Zit je taak bij het ene bedrijf erop, word je al snel naar een nieuwe werkplek gezonden. In tegenstelling tot een freelancer, ben je als consultant dus wel zeker van een maandelijks loon.

 

Wat met een zzp’er? 

De term zzp’er komt voornamelijk voor bij onze noorderburen en staat voor Zelfstandige Zonder Personeel. Qua statuut is het vergelijkbaar met dat van freelancer, al werd er vroeger in de volksmond vooral gepraat over zzp’ers wanneer de ondernemers zich bevonden in de sector van bouw, landbouw en (metaal)industrie. Vandaag lijkt ook die nuance achterhaald.

 

Voordelen van freelancers en outsourcing 

Het werken met freelancers of consultants heeft voor bedrijven verschillende voordelen:

  • Meer kostenefficiëntie omdat er geen vaste personeelskosten aan verbonden zijn
  • De verregaande expertise van de freelancer of externe werkkracht garandeert kwaliteit
  • Grotere focus op de kernactiviteiten van het bedrijf

Maar ook voor de freelancers en consultants zelf is het aantrekkelijk om zich op die manier te profileren. De afwisseling in werk zorgt er namelijk voor dat elke job uitdagend en gevarieerd blijft. Een win-win situatie!

 

Meer weten over freelance werken? 

Ben je zelf freelancer? Of ben je op zoek naar iemand om jou werk te verlichten? Go4Freelance is dé freelance community bij uitstek van Vlaanderen. Ik laat je met plezier kennismaken met andere freelancers om zo jou kennis te delen en online zichtbaarheid te vergroten.

What’s in a name: het verschil tussen freelancers, consultants en zzp’ers
Terug naar boven