Van eerste opdracht naar vast werk: klantenrelaties opbouwen als freelancer

Geplaatst door Barbara De Busschere op 2023-11-07

Stel je voor dat je je eerste freelance job bij een nieuwe klant omzet in een langdurige samenwerking die zorgt voor stabiel werk en voortdurende inkomsten. Klinkt als een droom, niet? Deze droom kan ook voor jou uitkomen als je de tijd neemt om solide klantenrelaties op te bouwen. In deze blog geef ik je enkele actiegerichte stappen waardoor je niet alleen de juiste klanten vindt, maar ze ook nog eens behoudt!

Wat is je meerwaarde als freelancer? 

Begrijpen wat jou uniek maakt voor potentiële klanten is de sleutel naar een succesvolle onderneming. Het onderscheidt je van de concurrentie en overtuigt klanten om voor jou te kiezen. Vraag jezelf dus af welke unieke vaardigheden en diensten je biedt, hoe je problemen oplost en waarom een klant voor jou moet kiezen in plaats van voor je concurrent. Eenmaal je dit duidelijk voor ogen hebt, laat je met een overtuigende pitch en heldere communicatie een onuitwisbare indruk na.

 

Zet effectieve en transparante communicatie voorop

Een stevige klantenrelatie is gebouwd op duidelijke, bondige en consistente communicatie. Start meteen met het opbouwen van een goede verstandhouding door in te spelen op de behoeften van de klant en duidelijk te maken hoe jij die kan invullen. Eenmaal aan boord, zorgen regelmatige feedbackmomenten en snelle reacties ervoor dat de klant vertrouwen krijgt in jou. En dat vertrouwen is goud waard.

 

Stel de verwachtingen op scherp 

Er is niks dat een relatie zo kan verstoren dan verkeerde verwachtingen. Voorkom misverstanden en stel vanaf het begin duidelijke afspraken omtrent de inhoud, deadline en betaling van het project. Wees eerlijk over wat de klant kan verwachten en geef het ook altijd aan wanneer de omstandigheden wijzigen.

 

Kwaliteit en proactiviteit 

Het is een open deur, maar wordt toch nog te vaak over het hoofd gezien. De makkelijkste manier om een klant te verliezen, is door werk van mindere kwaliteit te leveren. Zorg er dus voor dat alles wat je aflevert jouw beste niveau is. Consistentie in kwaliteit leidt tot herhaald werk en doorverwijzingen. Probeer daarnaast proactief te zijn en zelfs meer te doen dan verwacht. Niet door jezelf te overbelasten, wel door kansen te zoeken of extra waarde toe te voegen. Dit kan zijn door werk op voorhand in te leveren of andere inzichten te geven in een project.

 

Koester je klantenrelaties

Een langdurige klantenrelatie gaat verder dan louter taken voltooien. Het betekent daarnaast ook betrokkenheid met je klanten op een persoonlijker niveau. Kleine details onthouden (zoals verjaardagen of speciale data) of regelmatig bij de klant inchecken buiten het werk om, kan een groot verschil maken.

 

Meer tips voor een sterke klantenrelatie? 

De community van Go4Freelance ondersteunt je graag bij al je uitdagingen! Meer informatie nodig? Contacteer ons via hello@go4freelance.be

Van eerste opdracht naar vast werk: klantenrelaties opbouwen als freelancer
Terug naar boven