Joke Delaere: HR freelancer met een hart voor mensen, vastbesloten om voor zaakvoerders én medewerkers het verschil te maken

Geplaatst door Barbara De Busschere op 2022-06-14

Joke startte recent als HR freelancer. Met een jarenlange ervaring en een extra diploma op zak focust ze zich op het rekruteren en behouden van medewerkers om zo de groei van bedrijven mee vorm te geven. Lees haar verhaal hieronder! 

Wat is jouw activiteit?

Ik ben HR freelancer en vooral actief op het vlak van soft HR: preboarding, onboarding, employer branding, hoe bind je medewerkers aan je bedrijf … Ik zet ook graag mijn schouders onder het uitrollen van de visie en missie in een organisatie: hoe communiceer je dit naar je medewerkers, hoe implementeer je je strategie op de werkvloer … Met in het verlengde daarvan uiteraard ook de rekrutering van nieuwe medewerkers. Hard HR, zoals loonbeleid, bonusberekeningen en cafetariaplan, is minder mijn ding.

Aangezien ik nog maar net ben gestart als freelancer, is het uiteraard mijn bedoeling om mijn kennis verder uit te breiden en mijn blik te verruimen. Nu heb ik vooral ervaring in de dienstensector, maar bijvoorbeeld een productieomgeving is iets wat mij zeker ook aanspreekt.

 

Welk type freelancer ben jij?

De komende jaren wil ik vooral ervaring opdoen als HR freelancer. In een volgende fase spreekt de rol van interim HR manager mij absoluut aan. Een samenwerking op langere termijn waarbij ik voeling krijg met een organisatie en mee kan bouwen aan de groei en strategie.

 

Waarom ben je freelancer geworden?

In 2017 besefte ik dat soft HR echt mijn ding is. Ik volgde een Bachelor Psychologie Arbeid en Organisatie om met nog meer vertrouwen te kunnen groeien in mijn job. Bij het omzetten van de opgedane theorie in de praktijk merkte ik meteen dat het goed zat. Ik kreeg de bevestiging en de motivatie die ik nodig had, mijn inspanningen wierpen hun vruchten af. Hoe meer ik erover praatte met anderen en hoe meer ik erover nadacht, hoe meer het zaadje aan het groeien ging. Ik besloot om het erop te wagen en maakte de sprong als freelancer.

 

Wat was voor jou het moeilijkste bij je opstart als freelancer?

Ik ben momenteel nog in volle opstart. Iedereen geeft me tips en ik vind het niet altijd gemakkelijk om daaruit te filteren wat voor mij echt belangrijk is. Ook beslissen of opdrachten al dan niet iets voor mij zijn, vind ik niet eenvoudig. Enerzijds streef ik natuurlijk naar financiële zekerheid, ik voel me verantwoordelijk voor ons gezin. Anderzijds wil ik me 100% kunnen geven en dat kan alleen maar als een project echt helemaal mijn ding is en aansluit bij mijn kennis en verwachtingen.

Daarnaast zou ik graag een partnership opstarten met iemand die ik vertrouw, om mijn business tot leven te brengen en finaal te doen groeien. Ook dat is een hele uitdaging.

 

Hoe haal je nieuwe opdrachten binnen?

Momenteel zijn kantoren voor mij een houvast. Ook sociale media, vooral LinkedIn, is een belangrijke bron. Een netwerk is zo belangrijk als freelancer.

 

Hoe heb je jouw uurtarief bepaald?

Ik heb rondgeluisterd en rondgevraagd wat andere freelancers vragen en dat toegepast op mijn eigen kennis en ervaring.

 

Waar werk je vooral?

Ik ben vooral op zoek naar inhouse opdrachten, om zoveel mogelijk voeling te krijgen met de organisatie waarvoor ik werk. Na een inwerkperiode lijkt een combinatie met thuiswerk mij perfect haalbaar. In HR vind ik het belangrijk om te weten wat er reilt en zeilt in een bedrijf.

 

Waar lig je wakker van?

Nu lig ik vooral wakker van het financiële plaatje. Over het inhoudelijke veel minder: ik weet wat ik kan en ik zet bewust in op mijn sterktes. Maar ik heb er vertrouwen in dat dat, eenmaal ik ben gestart, helemaal goed komt.

 

Kan je jezelf omschrijven in max. 5 woorden?

Positief ingesteld, gedreven, integer, betrokken.

 

Welke quote past bij jou?

if the plan doesn't work, change the plan but never the goal. 

 

Wat is je leukste herinnering of anekdote in je freelance carrière?

In het dagelijkse leven sta ik niet echt gekend als iemand die planmatig te werk gaat. Ik kom enthousiast en soms wat chaotisch over. Maar nu ik freelancer ben, krijg ik van collega’s vaak de feedback dat ik erg georganiseerd te werk ga, met discipline en doorzettingsvermogen. Er zijn blijkbaar weinig mensen die die kant van mij kennen.

 

Welke tips kun je meegeven aan andere freelancers?

Een tip die ik vaak krijg vanuit mijn netwerk en waar ik 100% achter sta: jezelf niet verloochenen. Tips rond freelancing heb ik nog niet echt, gezien ik nog maar net ben gestart.

 

Hoe heb je over go4freelance gehoord?

Ik kreeg de tip van Kim Eerebout, freelance copywriter en ex-collega.

 

Wat is volgens jou interessant aan go4freelance?

Deel uitmaken van een community bezorgt mij ergens rust. Het feit dat er een klankbord is waar ik op kan terugvallen als ik vastloop. Barbara zet me ook telkens weer op weg met uitleg of een interessante opleiding als ik het even niet meer weet.

 

Meer informatie: Linkedin

Joke Delaere: HR freelancer met een hart voor mensen, vastbesloten om voor zaakvoerders én medewerkers het verschil te maken
Terug naar boven