Hop on! 5 tips voor een vlotte onboarding van je freelancers

Geplaatst door Barbara De Busschere op 2023-03-08

Als organisatie heb je waarschijnlijk een uitgekiend draaiboek wanneer een nieuwe werknemer start. Dat begint vaak met een rondleiding doorheen het gebouw, een presentatie over de bedrijfswaarden en een verse lunch. De weken en maanden nadien volgen regelmatige check-ins en in sommige ondernemingen wordt zelfs een mentor aangeduid. Maar wees eens eerlijk: geldt dit beleid ook voor je freelancers? In veel gevallen niet. Nochtans leidt dergelijke inwerking van je freelancer meestal tot een duurzame samenwerking.  

Waarom freelance onboarding? 

Vandaag kiezen meer en meer bedrijven voor de hulp en ondersteuning van freelancers. Niet onlogisch: deze experten staan te popelen om hun (niche)kennis door te geven, werpen een frisse blik op bedrijfsprocessen en schakelen erg snel. Om freelancers meteen de betrekken in de werking van het bedrijf, is een goed onboardingsproces dan ook noodzakelijk. Dat creëert op zijn beurt niet enkel meer efficiëntie, maar ook een grotere kans op een langdurige samenwerking. De freelancer voelt zich namelijk betrokken bij jouw bedrijf, wat de kwaliteit van het werk ook alleen maar ten goede komt. Weet je niet hoe je hieraan begint? Deze vijf tips helpen je op weg.

 

1. De onboarding begint voor je freelancer aan de slag gaat 

Een binnenkopper, maar voor veel bedrijven toch geen evidentie: verwittig je werknemers dat er binnenkort een freelancer het team vervoegt. Niks is vervelender voor een freelancer dan starten bij een onderneming waar niemand je verwacht. Verstuur een interne e-mail, kondig het aan op je volgende vergadering of hang een aankondiging. Zo weten zowel de freelancers als de medewerkers waar ze aan toe zijn.

 

2. Laat je freelancer kennismaken met het bedrijf en de bedrijfswaarden 

Overloop je snel even de opdracht zodat je freelancer meteen aan de slag kan? Hét recept voor een mislukking. Informeer je freelancer eerst over het bedrijf. Hoe is het ontstaan? Van welke problemen liggen jullie wakker? Welke service bieden jullie aan de klanten? Voor wat staat je onderneming? Door dit mee te geven aan je freelancers, creëren ze veel meer voeling met het bedrijf. Dat zal zich ook weerspiegelen in hun prestaties. 

 

3. Plan feedbackmomenten in 

Voordat je freelancer aan de slag gaat, is het belangrijk jullie verwachtingen op scherp te zetten. Wat verwacht je precies van hen? Op welke manieren communiceren jullie over de vorderingen? Schep hierover een duidelijk beeld en volg de prestaties van de freelancer op regelmatige tijdstippen op. Beperk je hierbij niet tot enkel de opdracht, maar pols ook even naar hoe hij of zij zich voelt.

 

4. Work hard, play hard 

Een afterwork drink op vrijdag, een nieuwjaarsreceptie, een teambuilding … Allemaal evenementen waar medewerkers automatisch op uitgenodigd worden. Maar wat met je freelancers? Ook zij werken hard om je bedrijf vooruit te helpen en verdienen dus de nodige ontspanning. Bovendien versterkt dat meteen de onderlinge band tussen de freelancer en je vaste werknemers. Win-win situatie!

 

5. Gun je freelancer vrijheid 

En hiermee bedoel ik vooral: let op met schijnzelfstandigheid. Dat is een vorm van sociale fraude en wordt dan ook zwaar bestraft. Bij schijnzelfstandigheid heeft iemand het statuut van zelfstandige, maar werkt die feitelijk onder het gezag van een werkgever. Zorg er dus voor de relatie met je freelancer gelijkwaardig blijft en niet hiërarchisch wordt. Geniet dus van de flexibiliteit en expertise die een freelancer biedt, maar behoud zijn autonomie.

 

Op zoek naar een freelancer? 

Go4Freelance is dé freelance community bij uitstek van Vlaanderen. Wil je kennismaken met enthousiaste freelancers die staan te springen om je bedrijf te versterken? Contacteer mij dan via hello@go4freelance.be.

Hop on! 5 tips voor een vlotte onboarding van je freelancers
Terug naar boven