Goed onderhandelen als freelancer, hoe doe je dat?

Geplaatst door Barbara De Busschere op 2022-01-06

We raden sterk aan om als freelancer goed na te denken over je prijzen. Je legt die prijzen het best iets hoger, zodat er voldoende marge overblijft om te onderhandelen. Maar ook dan blijft onderhandelen vaak een moeilijk gegeven voor freelancers. Hoe ga je hier het best mee om? In deze blog geven we enkele tips, zodat je steviger in je schoenen staat.

Bepaal je laagste prijs en ga er niet onder 

Wanneer je op voorhand met jezelf duidelijke afspraken maakt over de prijzen die je al dan niet aanvaardbaar vindt, zal het makkelijker zijn om het been stijf te houden wanneer een klant blijft aandringen om een lagere prijs te bekomen. Ook wanneer je daardoor de opdracht misloopt, hoef je je daar achteraf absoluut niet slecht over te voelen: het werk dat jij levert moet namelijk op een correcte manier vergoed worden, zodat jij een correct loon ontvangt voor je geleverde diensten.

Laat je prijs dus nooit datgene zijn wat je onderscheidt van concurrenten, maar zet in op kwaliteitsvolle service. De meeste opdrachtgevers zijn zeker een vast bereid om daarvoor een eerlijke prijs te betalen.

 

Begrijp de opdracht 

Voor je overgaat tot onderhandelen met de klant is het noodzakelijk om te weten te komen wat hij of zij precies nodig heeft. Hoe beter je de opdracht kent, hoe beter je kan inschatten op welke manier jouw diensten een meerwaarde kunnen bieden aan de klant. Ga hierbij ook goed na welke voorwaarden de klant stelt en of jij je hier al dan niet in kan vinden. Neem daarna je tijd om alles even te bekijken en bepaal duidelijk waar je absoluut niet mee akkoord kan gaan. Aan de hand van jouw tegenvoorstel kan de klant dan de mogelijkheden bekijken.

Zomaar ‘ja’ zeggen levert je misschien snel een nieuwe opdracht op, maar dan loop je de kans om te weinig te verdienen, of om te moeten werken op een manier die niet helemaal bij je past. Als het resultaat daardoor niet ideaal is voor de klant, loop je de kans om nieuwe opdrachten van diezelfde klant mis te lopen.

 

Blijf communiceren 

Krijg je een opdracht binnen en merk je meteen dat die niets voor jou is? Of kom je met de klant niet tot een overeenkomst die voor beide partijen werkt? Vergeet dan zeker niet om te antwoorden. Wanneer een klant merkt dat je de moeite niet (meer) neemt om te antwoorden, is de kans dat hij of zij je nog contacteert voor een andere opdracht klein.

 

Durf raad te vragen 

Een uitgebreid netwerk brengt je niet alleen in contact met mogelijke opdrachtgevers, ook contacten met andere freelancers kunnen een grote meerwaarde vormen. Door openlijk te spreken over moeilijkheden die jullie ondervinden, of door advies te geven over topics waarmee je al in aanraking kwam, treed je de toekomst met meer zekerheid en assertiviteit tegemoet.

 

Go4Freelance geeft je tips

Zit je met vragen rond onderhandelen als freelancer? Of ben je op zoek naar een toegankelijk event om op zoek te gaan naar waardevolle contacten, zowel opdrachtgevers als freelancers? Go4Freelance helpt je graag op weg.

Goed onderhandelen als freelancer, hoe doe je dat?
Terug naar boven