Gebruik jij al AI als freelancer?

Geplaatst door Barbara De Busschere op 2023-10-23

We kunnen er niet meer omheen: artificiële intelligentie (AI) is overal in ons digitale landschap. De invloed van AI op de arbeidsmarkt wordt met de dag groter, waardoor je je als freelancer misschien afvraagt wat dat betekent voor jouw job. Geen paniek: het gebruik van artificiële is geen bedreiging, maar net een opportuniteit om je werk efficiënter en kwalitatiever uit te voeren.

De grote intrede van AI 

Hoewel AI al langer op het toneel is verschenen, werden de mogelijkheden voor het grote publiek het afgelopen jaar heel duidelijk. Tools zoals Chat GPT en DALL-E veroverden de wereld en wakkerden de nieuwsgierigheid van de mensen aan. Met een enkele druk op de knop genereren AI-programma’s teksten, beelden, geluiden … alsof het niks is. Dat baart veel mensen zorgen: zullen we niet zomaar vervangen worden door een programma?

 

Onderscheid jezelf met AI

Het bestaan van AI ontkennen en overal verkondigen hoe slecht programma’s zoals Chat GPT zijn? Geen goed idee. AI is het nu eenmaal de realiteit. Je wil die boot dan ook niet missen. Als freelancer kan je jezelf onderscheiden met een goede kennis van AI. Door je te verdiepen in de verschillende tools en een goed inzicht te krijgen in de juiste prompts (dit is de input die je geeft aan een AI-bot), bewijs je dat je meer bent dan alleen een expert in je eigen vakgebied. Je bent ook vooruitstrevend en flexibel in een snel evoluerende, technologische wereld.

 

Efficiëntie, inspiratie en innovatie

Een goede kennis van AI-tools profileert je niet alleen als gedreven freelancer, maar helpt je ook om:

  • efficiënter te werken: door repetitieve taken te automatiseren, kan je je concentreren op wat echt belangrijk is en zo je productiviteit verhogen.
  • inspiratie te krijgen: teksten blindelings overnemen van een AI-tool is geen goed idee. Je kan je wel laten inspireren om zo tot een kwalitatieve, menselijke uitkomst te komen.
  • te innoveren: met een goed begrip van AI kan je out-of-the-box denken en op oplossingen botsen die je concurrenten misschien niet hebben.
  • kosten te besparen: sommige taken die je normaal uitbesteedt, kan je met de hulp van AI-tools gewoon zelf doen. Ideaal!

 

Enkele tools om van start te gaan 

Helemaal opgewarmd in AI-land? Dan kan je alvast aan de slag gaan met volgende programma’s:

  1. Chat GPT: Klassiek, maar effectief. Chat GPT is dé sparringspartner voor creatieve brainstorms, marktonderzoek, en zelfs het opstellen van contentplannen en teksten.
  2. Notion AI: til je projectmanagement naar een hoger niveau met Notion AI. Deze persoonlijke assistent helpt je jouw werkdag te organiseren zodat je meer gedaan krijgt
  3. Canva AI: perfect voor het de creatie van laagdrempelige content. Mag het wat meer zijn? Dan is er nu de Generative Fill in Adobe Photoshop.

 

Opportun(a)iteiten 

In plaats van AI als een bedreiging te zien, waarom omarm je het niet als een kans? Door bij te leren en te experimenteren met verschillende AI-programma’s, zet je jezelf op de markt als freelancer die klaar is voor de toekomst en meerwaarde kan betekenen bij elk project!

 

Op zoek naar een netwerk gemotiveerde freelancers? 

Bij Go4Freelance vind je ongetwijfeld gelijkgestemde freelancers die zin hebben om samen met jou te knallen! Contacteer ons via hello@go4freelance.be.  

Gebruik jij al AI als freelancer?
Terug naar boven