Freelancer in bijberoep: best of both worlds?

Geplaatst door Barbara De Busschere op 2023-05-08

Je werkt vast in loondienst, maar twijfelt om de sprong te wagen naar freelancer. Wil je je vast werk nog niet onmiddellijk stopzetten of wil je gewoon een bijkomende bezigheid naast je vaste job? Dan kan je ook starten als freelancer in bijberoep. Wat komt daar precies allemaal bij kijken? We zetten de belangrijkste punten op een rijtje.

Zelfstandig statuut 

De meeste freelancers hebben het statuut van zelfstandige. Om als zelfstandige aan de slag te gaan, moet je je aanmelden bij het ondernemersloket en een ondernemingsnummer aanvragen. Ook als freelancer in bijberoep doorloop je dit volledige proces (en bijhorende formaliteiten). Bevind je je in één van onderstaande situaties? Dan mag je er zeker van zijn dat je aan de slag kan als freelancer in bijberoep:

  • je werkt minstens 50% als werknemer
  • je werkt minstens 50% als ambtenaar buiten het onderwijs
  • je presteert minstens 60% van een voltijds uurrooster als leerkracht met vaste benoeming
  • je presteert minstens 50% van een voltijds uurrooster als leerkracht zonder een vaste benoeming
  • je bent op brugpensioen (SWT) of ontvangt een werkloosheidsuitkering
  • je krijgt een ziekte- of arbeidsongeschiktheidsuitkering als loontrekkende

 

Voor- en nadelen van freelancen in bijberoep 

Als freelancer in bijberoep behoud je alle privileges van een werknemer, zoals vakantie, ziekte-uitkering, de opbouw van een wettelijk pensioen … Je beperkt ook het financiële risico wanneer je freelancecarrière niet loopt zoals gehoopt. Daarnaast reken je op een extra inkomen, wat een mooi appeltje voor de dorst kan zijn!

Daartegenover staat dat je minder flexibiliteit hebt dan een freelancer in hoofdberoep. Je dient immers nog steeds rekening te houden met je job als loontrekkende. Daarnaast moet je ook aan dezelfde formaliteiten en administratie voldoen als een freelancer in hoofdberoep. De kans bestaat dat je bovendien zwaarder belast wordt omdat je in een andere belastingschijf terechtkomt.

 

Kosten als freelancer in bijberoep

Voor de inschrijving van je onderneming bij de Kruispuntbank van Ondernemingen, betaal je een eenmalige kost van €101. Daarnaast betaal je in de meeste gevallen ook sociale bijdragen en belastingen. Ligt jouw netto belastbaar inkomen in 2023 op jaarbasis echter lager dan €1815,41; dan ben je vrijgesteld van sociale bijdragen. Let op: die vrijstelling moet je zelf aanvragen bij je sociaal verzekeringsfonds. Is jouw loon hoger, dan hangt het te betalen bedrag af van je netto belastbaar inkomen.

Zoals eerder gezegd, zal je als freelancer in bijberoep waarschijnlijk zwaarder belast worden. Je inkomsten uit je bijberoep worden namelijk opgeteld met je loon uit je hoofdberoep, waardoor je in een andere belastingschijf terechtkomt. Houd hier dus rekening mee voordat je een carrière als freelancer in bijberoep start. Dat inkomen kan je wel weer drukken door beroepskosten in te brengen, waardoor het totale bedrag daalt.

Vergeet daarnaast ook de provinciebelasting en – in sommige gevallen – de gemeentebelasting niet. Als onderneming ben je ook verplicht dit te betalen.  

 

Freelancer in bijberoep = een ideale opstart 

Akkoord, er zijn een aantal aandachtpuntjes waar je niet omheen kunt bij de opstart van je carrière. Toch is het de perfecte compromis als je wil proeven van het freelancebestaan, zonder meteen al je zekerheden op te geven. Het is niet alleen een mooie bijverdienste, maar ook de ideale manier om je talenten bekend te maken aan de wereld. En wie weet, wat is de volgende stap?

 

Wil je ook de stap zetten naar een freelance bestaan? 

De inspirerende community van Go4Freelance verwelkomt je met open armen en maakt je wegwijs in de wereld van de freelancers. Contacteer ons via hello@go4freelance.be. Tot snel?  

Freelancer in bijberoep: best of both worlds?
Terug naar boven