De opkomst van de Virtual Assistant

Geplaatst door Barbara De Busschere op 2023-02-06

Als ondernemer houd je je het liefst bezig met de kernactiviteiten van je business. Vervelende administratieve taakjes staan volledig achteraan je to-do list, van afspraken- en agendabeheer krijg je de kriebels. Toch zijn die tijdrovende karweien noodzakelijk voor een goed draaiend bedrijf. Kan je hierin wat hulp gebruiken? Maak kennis met de Virtual Assistant (VA), dé nieuwe trend in freelanceland.  

Wat is een Virtual Assistant? 

Online werken zit sinds corona stevig in de lift. Steeds meer bedrijven gaan digitale samenwerkingen aan om hun werk aan een voordelig tarief uit te besteden aan externe partijen. Een VA werkt op zelfstandige basis voor ondernemers en ondersteunt hem of haar bij verschillende (vaak administratieve) taken. Dit van thuis uit of op locatie. Naast administratie, kan een VA je ook helpen bij marketing, sales, vertalingen … Als sparringpartner kent een VA het bedrijf door en door en biedt deze persoon verfrissende inzichten en ideeën.

 

Wat zijn de voordelen van een Virtual Assistant? 

Het grootste voordeel van een VA is ongetwijfeld tijdswinst voor jou als ondernemer. Omdat een VA een breed takenpakket voor zijn rekening neemt, kan jij je voortaan focussen op je de core van je business. Maar daarnaast reken je nog op andere voordelen:

  • Verhoogde efficiëntie: een VA heeft heel wat kennis in huis die je workflows en processen optimaliseren. Dat betekent nog meer tijdswinst én efficiëntie.
  • Flexibiliteit: een VA werkt niet per se van 9 tot 5, maar past zich naadloos aan jouw behoeften aan. Zo ben je zeker dat je werk altijd op tijd gedaan is.
  • Een frisse blik: omdat een VA verder van je bedrijf staat, geeft hij soms verrassende inzichten of ideeën waar je nog niet eerder bij stilstond.

 

Is een Virtual Assistant interessant voor mij? 

Of je nu een groot bedrijf, KMO of eenmanszaak hebt, een VA is altijd een slimme keuze. In kleinere bedrijven gaat een VA graag aan de slag met de dagelijkse bezigheden. In een groot bedrijf is hij of zij dan weer ideaal voor meer repetitievere taken, zoals facturatie of het verzorgen van de klantenservice. Kortom, een VA is interessant voor een brede doelgroep.

 

Statuut 

Een VA kan verschillende statuten hebben, afhankelijk van de manier waarop die ingezet wordt. In de meeste gevallen werken ze als zelfstandig ondernemer en gaan ze freelance aan de slag bij bedrijven of eenmanszaken die hun expertise kunnen gebruiken. Vandaag bestaan er ook al gespecialiseerde bedrijven die VA-diensten aanbieden. In dat geval gaan ze als werknemer aan de slag bij de organisatie, en worden ze als consultant uitgestuurd.

 

Meer weten over een Virtual Assistant? 

Ben je een Virtual Assistant die een duwtje in de rug nodig heeft? Of ben je benieuwd hoe een VA jouw kan ondersteunen? Go4Freelance is de freelance community bij uitstek voor de professionele freelancer en ondernemer. Contacteer me voor meer informatie via ???? hello@go4freelance.be.

De opkomst van de Virtual Assistant
Terug naar boven