De financiële do's and don'ts als freelancer

Geplaatst door Barbara De Busschere op 2022-03-10

Als startende freelancer schrikt het financiële aspect je misschien wat af. In deze blog geven we enkele tips, zodat je zonder financiële zorgen een vlotte start maakt.

De financiële do’s and don’ts als freelancer 

Voor wie in loondienst werkt, zijn alle financiële zaken behoorlijk afgelijnd: elke maand een vast loon met vaste bijdragen. Als freelancer, en zeker als beginnend freelancer, ligt dat iets moeilijker.

In deze blog bekijken we de belangrijkste financiële do’s and don’ts, waarmee je vlot uit de startblokken schiet.

 

Overleg met je boekhouder 

Alles begint met een goede boekhouder. En met ‘goed’ bedoelen we: goed voor jou. Kies voor iemand bij wie je je comfortabel voelt: iemand die zijn of haar tijd neemt om jou alles duidelijk uit te leggen.

Als freelancer betaal je heel wat kosten op alles wat je bruto factureert. Door dit op voorhand met je boekhouder te bekijken en in overleg een duidelijk financieel plan op te stellen, kan je beter inschatten wat je te wachten staat. Je ontvangt geen vast loon elke maand, dus bewust omgaan met je uitgaven en inkomsten is van essentieel belang.

 

Gangbare tarieven 

Hoe moeilijk het ook is, je legt je tarieven best niet te laag als freelancer. Zo blijft er nog wat ruimte over voor eventuele onderhandelingen. Om een correcte prijs te bepalen, is het aangewezen om op voorhand even na te gaan welke tarieven gangbaar zijn voor freelancers met jouw profiel. Zijn er opdrachten in overvloed, of heb jij een knelpuntberoep? Door al die verschillende factoren samen te leggen, kan je een gepast uur- of dagtarief bepalen.

 

Sta administratief sterk in je schoenen

Ook al heb je een goede boekhouder onder de arm genomen, het is belangrijk dat je weet hoe het zit met jouw financiële plaatje. Hou je administratie zorgvuldig bij en ga goed na welke onkosten je fiscaal kan inbrengen. Door je onkosten bij te houden en geen grote onnodige uitgaven te doen, kom je al een heel eind ver.

Na enkele jaren krijg je een beter zicht op je algemene financiële situatie en kan je je financiële mogelijkheden ongetwijfeld beter inschatten.

 

Pensioensparen 

Werknemers in loondienst betalen doorheen hun loopbaan automatisch premies, waardoor ze tegen het einde van hun loopbaan kunnen rekenen op een mooi bedrag. Als freelancer moet je zelf actie ondernemen om een financiële buffer op te bouwen. Het is sterk aan te raden om je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en de nodige bijdragen te betalen. Zo bouw je niet alleen een wettelijk pensioen op, je verkrijgt ook nog wat extra zekerheden, zoals een uitkering bij arbeidsongeschiktheid of ziekte.

 

Meer weten over financiële zekerheid? 

Zit je met vragen na het lezen van deze blog, of ben je op zoek naar extra tips and tricks als startende freelancer? Ik help je met plezier op weg.

 

De financiële do's and don'ts als freelancer
Terug naar boven