Claudia Verschueren: bevlogen freelance hr-consultant

Geplaatst door Barbara De Busschere op 2023-01-27

Van werving en selectie tot het optimaliseren van processen: met kennis van zaken en een passie voor de job begeleidt Claudia bedrijven in hun hr-beleid.

Wat is jouw activiteit?

Ik ben hr-freelancer met een focus op recruitment en employer branding.

Ik startte in de uitzendsector en rolde zo eigenlijk per toeval in de hr. Als uitzendconsulent hield ik ervan om met mensen te praten en hen beter te leren kennen. Maar het kriebelde om verder bij te leren en meer in de diepte te gaan, bijv. via assessments. Ik werd regelmatig gecontacteerd door kantoren met de vraag om voor hen te beginnen als freelancer, maar ik twijfelde om de stap te zetten. Ik ben pas gesprongen toen ik een eerste concreet voorstel aangeboden kreeg.

Ik ondersteun bedrijven bij het invullen van hun vacatures: uitschrijven en publiceren van vacatureteksten, kantoren contacteren, screenen van kandidaten, zelf kandidaten zoeken, enz. Ook ga ik samen met hen aan de slag om de hr-processen, zoals loononderhandelingen en onboarding, te verbeteren en efficiënter te werken. Dit soort opdrachten loopt gemiddeld van 6 maanden tot één jaar.

Daarnaast coach ik junior recruiters. Andere freelancers uit de sector zie ik niet als concurrent. We leren van elkaar en kunnen elkaar helpen om onze job nog beter te doen!

Tot slot ben ik ook auteur van fictie. Ik hou ervan om het menselijk gedrag te observeren en daarna te verwerken in een verhaal.

 

Welk type freelancer ben jij?

Als freelancer ga ik heel resultaatgericht te werk. Ik vind het belangrijk om resultaat te zien en te meten.

 

Waarom ben je freelancer geworden?

De vrijheid! Toen ik als recruiter in dienstverband werkte, voelde ik me na een tijdje beperkt in mijn mogelijkheden, ‘gevangen’ als het ware. Nu bepaal ik zelf mijn koers. Het is heel fijn wanneer bedrijven me na een opdracht vragen om terug te komen. Die bevestiging geeft een heel fijn gevoel en de goesting om er weer voor te gaan.

 

Wat was voor jou het moeilijkst bij je opstart als freelancer?

Het bedrijf waar ik toen werkte, reageerde niet zo positief op mijn beslissing om te starten als freelancer. Ze hadden in het verleden al verschillende keren te maken gekregen met werknemers die om die reden het bedrijf verlieten. Ik heb me hier lang ongemakkelijk bij gevoeld. Nochtans werken ze zelf vaak met freelancers samen.

Maar op zich verliep de overstap erg vlot. Ik had alles op voorhand uitgepluisd, veel rondvraag gedaan en veel opgezocht. Zo had ik al een boekhouder, kende ik mijn vaste kosten, had ik een wagen om meteen te kunnen starten … Op dag één was er vooral veel gezonde stress. Ik herinner me nog het gevoel dat ik had toen ik die dag onderweg was naar een klant. Spannend! Door mijn voorbereiding wist ik dat er in de hr best veel opportuniteiten waren, wat voor mij een houvast was.

Hoe haal je nieuwe opdrachten binnen?

Enerzijds via mond-tot-mondreclame, anderzijds via een extern kantoor waar ik goede ervaringen mee heb en die mij ook goed kennen en weten wat ik wel en niet kan.

 

Hoe heb je jouw uurtarief bepaald?

Voor mijn eerste opdracht deed het kantoor zelf een voorstel. Ik polste daarna wel bij freelancers uit hetzelfde segment en met dezelfde ervaring om te weten wat hun tarieven waren. Om dan met de opdrachtgever te bekijken wat voor hen haalbaar is. Ik vind het belangrijk om open te staan voor onderhandeling. Bedrijven zijn ook mensen en ik geloof dat er altijd een akkoord komt. Ik vind een goede samenwerking belangrijker dan een paar euro’s meer verdienen.

 

Waar werk je vooral?

Ik werk vooral van thuis uit (Waasmunster) en ga zo’n één à twee dagen per week ter plaatse bij klanten. Als hiring manager is het belangrijk om voeling te houden met het bedrijf, om te weten met welke persoonlijkheid en welk soort kandidaat er een match zou kunnen zijn. Ik hou van de vrijheid om zelf mijn planning te bepalen. Rekruteren is nu eenmaal geen 9-to-5 job. Gesprekken gaan vaak door ‘s avonds of in het weekend.

 

Waar lig je wakker van?

Ik hou niet van ongelezen e-mails … Mijn mails komen binnen op mijn gsm en op het einde van de werkdag heb ik graag dat ik ze allemaal gelezen en behandeld heb. Mijn telefoon laten rinkelen, dat lukt ondertussen wel.

 

Kan je jezelf omschrijven in max. 5 woorden?

Resultaatgericht, spontaan, sociaal, communicatief, menselijk en gedreven.

 

Welke quote past bij jou?

'Always stay true to yourself and never let what someone says distract you from your goals’ - Michelle Obama. 

 

Zou je nog opnieuw beginnen als freelancer?

Met wat ik nu weet, zou ik een paar jaar vroeger gestart zijn. Ik heb lang getwijfeld, maar heb alleen een positief gevoel bij de overstap.

 

Wat is de leukste herinnering of anekdote uit je freelance carrière?

Wat er mij het meeste bijblijft? Het afscheid bij een bedrijf wanneer een opdracht stopt. De dankbaarheid van klanten en kandidaten, dat is echt het fijnste aan de job!

 

Welke tips kan je meegeven aan andere freelancers?

Niet opgeven en geduld hebben! Ik heb eerst twee jaar zelf veel contacten gelegd en dat begint nu op te brengen. Maar je moet geduld hebben. De eerste opdracht is niet altijd meteen raak.

 

Hoe heb je over go4freelance gehoord?

Ik volgde de community al een tijdje. Het leek me leuk om te kunnen sparren met gelijkgestemden. Als freelancer zit je op een eiland, ook al kom je vaak bij klanten. Het is boeiend om anderen uit de sector te leren kennen, tips te delen en bij te leren.

 

Wat is volgens jou interessant aan go4freelance?

Ik wil mijn activiteiten binnen werving en selectie verder uitbouwen en ben daarvoor op zoek naar tips binnen de community. Daarnaast wil ik zelf ook bijdragen met mijn eigen ervaring. Het is een kwestie van geven en nemen.  Dit is de eerste keer dat ik lid ben geworden van een community, het is nog wat zoeken wat het zal geven.

 

Meer informatie: Linkedin en website 

Claudia Verschueren: bevlogen freelance hr-consultant
Terug naar boven