Annelies Meersseman: HR expert

Geplaatst door Barbara De Busschere op 2021-11-15

Welkom Annelies!

Lees het verhaal van een HR expert die de sprong zette naar het freelance ondernemerschap! Die beseft hoe je zowel als persoon én professioneel groeit zodra je buiten jouw comfortzone gaat. 

Wat doe je van activiteit? 

Op vandaag is mijn freelance activiteit een verlengstuk van wat ik in loondienst altijd deed. Met +10j ervaring in payroll, HR wetgeving, opleidingen, coaching en ondersteunen van management teams inzake HR, mag je mij gerust een HR expert noemen. 

Pijnpunten blootleggen, een HR structuur uittekenen en omzetten in een nieuwe organigram. Maar evenzeer evaluatiegesprekken voeren met zowel arbeiders als bedienden. Loonbeleid herschrijven is dan weer mijn stokpaardje net als implementeren van een nieuwe payroll pakket.

Ben je opzoek naar nieuwe medewerkers, ook daarvoor kan je beroep doen op mijn diensten. Mijn sterkte hierin is dat ik mensen echt aanvoel. Soms zijn er slechts paar woorden nodig om de klik te hebben met de kandidaat en zie ik los van job competentie de link met het bedrijf.

Indienen van subsidiedossiers mag je mij ook steeds vragen.

Werken met mensen bezorgt mij telkens weer een energie boost.

Mijn klanten? Een gezonde mix van kmo’s, middelgrote en grote bedrijven. Afhankelijk van de nood koppel ik mijn ervaring aan een opdracht.

 

Welke type freelancer ben jij?

Op vandaag ben ik freelancer in bijberoep. De combinatie van sparren met verschillende partners maakt het zeer boeiend. Stapsgewijs opbouwen in functie van de opdrachten die binnenkomen.

 

Waarom ben je freelancer geworden? 

Ik liep al geruime tijd met het idee om de stap te zetten. Heb ook al heel lang gevoel dat ik aan mijn plafond zit, weinig nieuwe zaken bijleer en vooral het ontbrak mij aan uitdagingen. In overleg met mijn laatste werkgever zette ik enige tijd terug, mijn eerste stappen. Dat mijn opstart onder hun vleugels kan geeft mij een positief gevoel. Of hoe je laatste werkgever jouw eerste klant wordt.

Het gevoel van carrière vrijheid te hebben is mooi meegenomen! Door los te laten, ben ik enorm gegroeid.

 

Wat was voor jou het moeilijkste bij je opstart als freelancer? 

Ik denk heel herkenbaar, maar durven neen zeggen. Doen wat je graag doet en daarom werken aan dié opdracht die je boeit. Jouw scope aanhouden is ook zoiets, je werpt een nieuwe blik op de werking in een bedrijf, merkt zaken op die je heel graag wil aanpakken, maar jouw opdracht is geringer, dat betekent dat je kan aanhalen, maar als jouw klant niet wil dat je het vastneemt, dan laat je los.

 

Hoe haal je nieuwe opdrachten binnen?

Op vandaag werk ik vooral op afroep. Het bedrijf contacteert mij als ze mij nodig hebben. Uiteraard wil ik dit uitbreiden en niet blijven wachten tot ik gevraagd wordt, maar toch een vaste klant binnenhalen.

 

Hoe heb je jouw uurtarief bepaald? 

Mijn tarief heb ik vooral bepaald door het spreken met mijn netwerken. Luisteren wat marktconform is en mijn tarief hierop gebaseerd. 

 

Waar werk je vooral?

Op vandaag vooral van thuis uit. Op termijn graag een combinatie van onsite bij de klant en remote; thuis of in een co-workingspace

 

Waar lig je wakker van?

Toch wel het financiële aspect. De wereld rondom ons is continu in verandering.

 

Omschrijf jezelf in max 5 woorden. 

Gedreven, leergierig, enthousiast, doorzetter, honger naar nieuwe dingen.

 

Welke quote past bij jou?

Be the CHANGE that you wish to see in the world.

 

Zou je nog opnieuw als freelancer beginnen?

Absoluut! Ik beklaag het mij totaal niet. Meer nog, het was echt tijd dat ik de sprong zetten. Een meerwaarde kunnen betekenen bij mijn klanten, telkens bijleren om finaal nog meer ervaring op te doen. Super is dat!

 

Wat is je leukste herinnering of anekdote van je freelance carrière?

De collega’s bij mijn laatste werkgever appreciëren het enorm dat ik nog aanwezig ben, indien nodig.

 

Welke tips kun je geven aan andere freelancers?

Durf te springen. Pin je niet vast op wat je niet kan, maar kijk de ervaring die je wel hebt, overwin je angst en spring! Als je niet langer achter de verkeerde dingen aanloopt, krijgen de goede dingen de kans om je in te halen.

 

Hoe heb je over go4freelance gehoord? 

Ik kreeg de gegevens van Go4freelance via iemand uit mijn netwerk.

 

Wat is interessant aan go4freelance? 

Er zijn heel veel leden aangesloten met elk hun eigen ervaring. Je kan jouw kennis verder uitbreiden via de community of ervoor kiezen om jouw netwerk verder uit te breiden door deelname events. Ik had zelf al veel gelezen over freelancers en freelancecommunities maar Go4freelance klinkt mij dermate interessant om mij hier verder op te profileren. 

 

Meer informatie: linkedin

Annelies Meersseman: HR expert
Terug naar boven