Zeven handige tools die jouw leven als freelancer vergemakkelijken

Geplaatst door Barbara De Busschere op 2022-12-09

Als freelancer houd je heel wat balletjes in de lucht. Je wilt je werk piekfijn uitvoeren, je administratie overzichtelijk houden en zorgen dat de boekhouding niet in het honderd loopt. Natuurlijk ga je  daartussen ook op zoek naar nieuwe opdrachten zodat je maandelijks een inkomen ontvangt.  En dat vraagt tijd. Veel tijd. Gelukkig bestaan er talloze slimme tools die jouw leven als freelancer versimpelen.

1. Planning/projectmanagement: Notion 

Notion is een online programma waarmee je aan de hand van verschillende building blocks een (werk)omgeving kan creëren die bij jouw past. Via notitieblokken en voorgeprogrammeerde databases maak je je eigen structuur op waarin je kan schrijven, plannen, je projecten beheren of nuttige informatie kan opslaan. Kortom, je kan Notion zowel voor je professionele als je privéleven gebruiken. De basisversie is gratis, maar met de betalende versie zet je in een handomdraai een gezamenlijke werkplaats voor jou en je opdrachtgever op poten. Handig!

 

2. Boekhouding: Odoo 

Als freelancer wil je een boekhoudprogramma dat makkelijk, snel én betaalbaar is. Odoo is heeft een online boekhoudingsmodule waarmee je makkelijk facturen opstelt, je kosten opvolgt, rapporten maakt … Met andere woorden: nooit meer ellende met die vervelende administratie. Het allermooiste? Deze all-in-one applicatie in volledig gratis.

 

3. E-mailmarketing: Mailchimp 

Moet je voor een klant e-mailcampagnes bedenken of verstuur je zelf nieuwsbrieven naar je opdrachtgevers? Dan is Mailchimp jouw beste vriend. Deze software automatiseert het verzenden van e-mails en helpt je zo bij het maken van mailing lists, e-mailmarketing en campagnes. Je kan hierbij gericht de gewenste doelgroep targetten op basis van leeftijd, geslacht of locatie. Via Mailchimp kan je ook makkelijk bepaalde data opvragen en analyseren, zodat je ziet of je campagne iets heeft opgebracht.

 

4. Grafisch ontwerp: Canva 

Of je nu je portfolio wil opfleuren, een template voor sociale media wil maken, of een online cursus wil vormgeven, Canva is dé tool bij uitstek om je creativiteit in los te laten. Deze gratis applicatie werkt intuïtief en is zeer gebruiksvriendelijk. Voor standaard grafisch werk hoef je dus zeker niet te investeren in dure software zoals Adobe Photoshop of InDesign.

 

5. Spellingscontrole: Grammarly 

Schrijf je vaak Engelse teksten? Dan is Grammarly iets voor jou! Deze handige software werkt op basis van artificiële intelligentie en kijkt spelling én grammatica na. Bovendien geeft het ook tips hoe je de tekst beter kan schrijven. Ook deze software is volledig gratis.

 

6. Tijdsregistratie: Toggl 

Soms zit je zodanig in de flow, dat je de tijd volledig uit het oog verliest en niet weet hoeveel je moet factureren. Herkenbaar? Via webapplicatie Toggl volg je je tijd moeiteloos op. Je kan je tijdsregistratie telkens labelen per klant en werktype, zodat je op het einde van je project met enkele muisklikken ziet waar je je tijd aan hebt besteedt.

 

7. Ontspanning: Calm 

Het leven van een freelancer kan hectisch zijn. Denk maar aan deadlines, lastige klanten en dringende e-mails. Op momenten van stress en chaos, is het belangrijk om soms een stap terug te zetten. De applicatie Calm helpt je om via korte meditaties de rust en ontspanning in jezelf terug te vinden. Gevolg? Een opgeladen jij die opnieuw klaar is om te knallen!

 

Op zoek naar tips voor freelancers? 

Ben jij freelancer en op zoek naar meer tips om je onderneming uit te bouwen? Go4Freelance is dé freelance community bij uitstek die je helpt je kennis te verruimen, contacten te leggen en je online zichtbaarheid te verhogen. Voor vragen, stuur gerust een mailtje naar hello@go4freelance.be.   

Zeven handige tools die jouw leven als freelancer vergemakkelijken
Terug naar boven