Werken met freelancer(s)

Geplaatst door go4freelance op 2021-04-14

Werken met freelancers zit in de lift. Toch zijn er nog heel wat vooroordelen over een samenwerking met een freelancer. Denk maar aan "te duur" of "te weinig controle". Vaak gaat een bedrijf daarom opzoek naar een nieuwe of tijdelijke medewerker. Toch kan het interessant zijn om een samenwerking met een freelancer te overwegen.

Financieel voordeel

Dat freelancers duur zijn is een vaak terugkomend gezegde; echter zodra je alle voordelen optelt besef je al snel dat samenwerken met een freelancer goedkoper blijkt dan een vaste werknemer. Een freelancer werkt als zelfstandige en geniet niet van de voordelen vastgelegd in een individuele arbeidsovereenkomst. Zo staat een freelancer zelf in voor vakantiegeld, belastingen, sociale lasten, en betaal je enkel voor de geleverde dienst gekoppeld aan een vooraf bepaald tarief. Bovendien voorziet een freelancer vaak ook zelf in alle kantoormateriaal en IT waarbij ook de investering in telefonie en laptop vervalt.

Flexibiliteit

Je overweegt een freelancer in dienst te nemen voor een specifieke opdracht, wat maakt dat de samenwerking stopt bij oplevering van de opdracht of in onderling overleg verlengd wordt. Uitvoering van de opdracht gebeurt bij de klant of vanuit het (thuis)kantoor. Werkuren zijn vaak ook niet gedefinieerd, wat maakt dat je als bedrijf vaak ook na de uren in contact kan komen met jouw freelancer. Makkelijk toch?

Ben je actief in een sector die seizoensafhankelijk is, dan kan je overwegen een een freelancer in te schakelen op de piekmomenten. Wanneer de activiteit nadien terugvalt, hoef je ook geen afscheid te nemen van werknemers en maak je dus enkel kosten waar nodig.

Dé ervaring

Toch wel een belangrijke reden om een samenwerking met een freelancer aan te gaan. Door hun samenwerking met meerdere klanten brengen zij een heel ruime ervaring mee wat vaak een voordeel kan zijn voor jouw bedrijf. Met een frisse kijk op de zaken zien zij ook snel de mogelijkheden tot verbetering. Ze denken pro-actief mee en helpen jou te blijven innoveren. Alsof dat nog niet genoeg is, verwerven heel wat freelancers ook diverse extra vaardigheden en kennis binnen andere domeinen. Freelancer zijn hierdoor vaak enorm polyvalent wat nog een extra troef kan zijn!

Reputatie

Freelancer zetten zich steevast voor 100% in net omdat ze zichzelf moeten blijven bewijzen om telkens opnieuw opdrachten binnen te halen. Zij staan garant voor hun zaak en zorgen dan ook elke dag opnieuw voor een vlekkeloze uitvoering van hun opdracht(en).

 

De keuze voor een freelancer biedt dus heel wat interessante voordelen. Of je nu een grote multinational bent, of eerder een kleine start-up. Probeer binnen jouw bedrijf de afweging te maken en kijk waar er voor jou freelance-opportuniteiten mogelijk zijn.

Werken met freelancer(s)
Terug naar boven