Waarom freelancers het verschil kunnen maken op onze arbeidsmarkt

Geplaatst door Barbara De Busschere op 2022-10-11

De war on talent woedt onverstoord verder en de arbeidsmarkt lijkt verzadigd. Externe werkkrachten en freelancers bieden voor jou de oplossing.

Waarom freelancers het verschil kunnen maken op onze arbeidsmarkt 

Elk bedrijf is op zoek naar talenten die verschil willen maken. Maar de arbeidsmarkt lijkt verzadigd en de war on talent woedt onverstoord verder. Een nieuw perspectief op onze manier van werken lijkt dan ook onoverkomelijk. Want is er wel degelijk talent dat nog niet optimaal benut wordt. Daarnaast moeten ondernemingen snel inspelen op de laatste trends en schommelingen van de maatschappij. Het inschakelen van freelancers en externe werkkrachten met elk hun eigen kennis en expertise, kan dan ook een flinke vooruitgang betekenen in het joblandschap.

 

War on talent 

We moeten er geen doekjes omwinden: veel ondernemingen kampen vandaag met een personeelstekort. Langs de andere kant zijn er ook heel wat mensen die niet aan de juiste job geraken. Die mismatch creëert een onhoudbare situatie die de arbeidsmarkt onder druk zet. Werknemers kunnen de werkdruk niet meer aan waardoor hun welzijn en arbeidsgeluk daalt. Werkgevers zitten met de handen in het haar omdat ze geen fulltime werknemers vinden. Externe werkkrachten zijn jouw oplossing.

 

Flexibiliteit heerst 

Het COVID-19 tijdperk heeft onze blik op werken al grotendeels veranderd. Thuiswerken, glijdende uren en flexibiliteit zijn de norm geworden, wil je als bedrijf nog aantrekkelijk zijn. Dus waarom die flexibele mindset niet doortrekken naar het werknemersbeleid? Externe werkkrachten en freelancers verlagen niet alleen de werkdruk voor vaste werknemers, daarnaast bieden ze ook de opportuniteit om op korte termijn heel wat expertise en kennis in de onderneming binnen te halen. Langs de andere kant is het voor de freelancer de uitgelezen kans om zijn of haar ervaring binnen het werkveld uit te diepen en te vergroten.

 

HR-beleid herbekeken 

In België is er vandaag nog steeds een zekere terughoudend om externe werkkrachten of freelancers in te schakelen. Het is daarom belangrijk om te investeren in managers die een HR-strategie integreren die aansluit bij de hedendaagse noden van de arbeidsmarkt. Met andere woorden: een HR-beleid dat zowel inzet op werknemers, uitzendkrachten en freelance consultants.

 

Imagoboost 

Maar ook het imago van een freelancer of externe werkkracht verdient aandacht. Vandaag worden zij maar al te vaak bekeken als indringers die andermans werk komen inpalmen. Door hen bewust te betrekken bij de ins en outs van je bedrijf, maar daarnaast ook uit te nodigen voor activiteiten buiten het werk, voelen externe werkkrachten zich meer betrokken. Daarnaast zal dat de relatie met de vaste medewerkers enkel bevorderen.

 

Op zoek naar een freelancer om je onderneming te helpen groeien? 

Go4freelance is dé community voor professionele freelancers en ondernemers. Het uitgebreide netwerk aan gedreven freelancers staat te popelen om jouw onderneming te helpen groeien. Voor meer informatie, neem zeker een kijkje op de website.

 

Waarom freelancers het verschil kunnen maken op onze arbeidsmarkt
Terug naar boven