Veronique Claessen: analytisch en mensgericht problem solving en process optimization

Geplaatst door Barbara De Busschere op 2022-09-28

Veronique Claessen is een bruggenbouwer die mensen en processen met elkaar verbindt. Op een analytische en toch mensgerichte manier brengt ze orde in de chaos en begeleidt ze bedrijven naar meer efficiëntie en resultaat.

Wat is jouw activiteit?

Ik ben 23 jaar geleden gestart met Full Version.

Als echte probleemoplosser breng ik orde in de chaos. Ik zorg voor structuur en zorg ervoor dat nieuwe ideeën realiseerbaar en implementeerbaar worden. Als bruggenbouwer zet ik verschillende departementen binnen een bedrijf met elkaar in verbinding, voor meer efficiëntie en effectiviteit.

Ik ben een analytische en kritische generalist. Bij een eerste intakegesprek met een klant, bijvoorbeeld, stel ik zeer veel vragen, om alles in kaart te brengen en zicht te krijgen op wat er goed en minder goed loopt. Ik toets af wat er gedacht en gezegd wordt tussen de verschillende stakeholders en kom tot een plan van aanpak waarmee ik aan de slag ga.

Change management, business optimalisatie, business analist, strateeg … Er bestaan verschillende benamingen voor wat ik doe. Cruciaal is dat ik nooit vertrek vanuit een louter theoretische insteek. Ik behaalde een Black Belt in Lean Six Sigma, maar pas die kennis vooral mensgericht toe. Mijn doel is steeds om dingen in gang te zetten, te verbeteren, mee te denken. Dat kan gaan over een fusie, een generatiewissel, twee teams die één worden … Hoe zorgen we voor meer synergie? Hoe kunnen we met de mensen die we hebben, het beste eindresultaat bereiken? Hoe nemen we iedereen mee in het verhaal? Daar gaat het om.

Daarnaast ondersteun ik klanten bij de ontwikkeling van een nieuw product of proces. Ik vertaal de wensen van het management en van de business naar oa. de IT-afdeling en zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is van ieders noden en vereisten.

 

Welk type freelancer ben jij?

Ik werk op maximum 2 projecten tegelijkertijd, die doorgaans telkens tussen de 4 maanden en 2 jaar duren. Dat geeft mij voldoende afwisseling. Ik ben een creatieve generalist. Ik heb uitdaging, afwisseling en actie nodig.

Bij elke nieuwe opdracht verdiep ik mij in de organisatie en het project, ontdek ik een structuur en ga ik gericht op zoek naar oplossingen. Dat geeft mij voldoening.

 

Waarom ben je freelancer geworden?

Ik ben destijds gestart vanuit een opportuniteit. De eerste 8 jaar deed ik diverse opdrachten, puur op freelance basis. Dat was enorm leerrijk en boeiend. De 13 jaar die daarop volgden had ik enkele medewerkers in dienst, maar ik verloor de voeling met de job en haalde er geen energie meer uit. In april 2020 koos ik opnieuw voor mezelf. Ik stopte de samenwerking met mijn vennoot en enkele opportuniteiten kruisten mijn pad. In september 2020 haalde ik een nieuwe opdracht binnen die echt mijn ding was, en ik was vertrokken.

 

Wat is vandaag voor jou het moeilijkste binnen jouw scope?

Bedrijven duidelijk maken dat verandering en optimalisatie nodig is voor verdere groei en dat besef laten doordringen bij het management. Het is vaak een uitdaging om duidelijk te maken wat mijn rol daarin is omdat het niet in 2 woorden uit te leggen is. Ik heb door de jaren heen geleerd om te luisteren naar mijn buikgevoel. Is er geen klik, dan is het beter dat het meteen stopt. Een samenwerking is zeer intens, het gevoel moet goed zitten.

 

Hoe haal je nieuwe opdrachten binnen?

Vroeger kwam er telkens wel iets nieuws op mijn pad, mede dankzij mijn uitgebreid netwerk. Sinds de coronacrisis is dat veranderd. Alles verloopt veel meer digitaal, terwijl ik merk dat een offline gesprek nog altijd sterker is.

 

Hoe heb je jouw uurtarief bepaald?

Vanuit een vergelijking op de markt en mijn eigen boekhoudkundige cijfers, aangevuld met wat ik denk dat mijn ervaring, kunde en inzet waard zijn. Ik werk niet met een uurtarief.

 

Waar werk je vooral?

Ik werk voornamelijk ter plaatse bij mijn opdrachtgevers om voeling te houden met de organisatie. Je merkt het sneller als iets stroef loopt op de werkvloer. Af en toe werk ik in alle rust thuis om een project uit te schrijven.

 

Waar lig je wakker van?

Hoe raak ik aan nieuwe projecten, vooral nu het prospecteren vaker digitaal verloopt? Hoe kan ik mij zo authentiek mogelijk positioneren in de markt? Ik lig soms wakker van de huidige economische realiteit.

 

Kan je jezelf in enkele woorden omschrijven?

Analytisch, people manager, hands-on, eerlijk en ondernemend, oplossingsgericht.

 

Welke quote past bij jou?

“Beter afgewezen worden om wie je bent dan geaccepteerd worden om wie je niet bent.”

 

Zou je nog opnieuw beginnen als freelancer?

Absoluut! Ik hou van de vrijheid om projecten te kunnen aanvaarden die me interesseren. Tijdens vakanties is de combinatie met het gezin soms moeilijk, alles loopt dan wat door elkaar, maar het voordeel is wel dat je het zelf in de hand hebt en niet telkens moet vragen of er iets kan. Ik heb het gevoel dat de balans in evenwicht is. Naast zaakvoerder van Full Version ben ik ook mama, en ik kan er op elk moment van de dag zijn voor wie mij nodig heeft.

 

Wat is je leukste herinnering of anekdote in je freelance carrière?

Ik had als klant ooit twee mannen op pensioen die broedden op een nieuw idee, maar het ontbrak hen aan een duidelijke visie. We hadden een erg fijn gesprek, er was meteen een klik. Ik hielp hen op weg en zij gingen met mijn input aan de slag bij hun stakeholders. Na een 3-tal jaar nauwe samenwerking, werd ik uitgenodigd om met hen de succesvolle verkoop van hun bedrijf te vieren als een van hun trouwste partners. Achteraf gezien werd ik totaal niet marktconform vergoed voor mijn werk, maar het was voor mij wel een trigger dat ik meer kon en wou doen dan wat ik eigenlijk al altijd aan het doen was.

 

Welke tips kun je meegeven aan andere freelancers?

Doe wat je graag doet en volg je hart!

 

Hoe heb je over go4freelance gehoord?

In mijn zoektocht naar hoe ik mezelf in de markt kon zetten, volgde ik Go4freelance al even op LinkedIn. Op een gegeven moment ontmoette ik Ben Verhasselt en ik besloot om ook in te tekenen. Het was vooral de persoonlijke aanpak die mij overtuigde.

 

Wat is volgens jou interessant aan go4freelance?

De persoonlijke aanpak spreekt me enorm aan en ik hoop mijn netwerk te kunnen uitbreiden en zo leads tegen te komen.

 

Meer informatie: Linkedin 

Veronique Claessen: analytisch en mensgericht problem solving en process optimization
Terug naar boven