Tatyana Vitalyova: subsidieadvies voor kmo’s en bedrijven in Vlaanderen

Geplaatst door Barbara De Busschere op 2023-03-28

Ondernemers wegwijs maken in het aanbod van subsidies, helpen bij de aanvraag en begeleiden bij de implementatie. Zo helpt Tatyana hen om hun projecten financieel, maar ook bij de realisatie een boost te geven.

Wat is jouw activiteit?

Ik adviseer kmo’s en grote bedrijven bij het zoeken naar financiering voor hun business en projecten. Daarbij maak ik hen wegwijs in het aanbod van subsidies, help hen bij de aanvraag en begeleid hen bij de implementatie. En dat voor tal van topics: innovatie, export, hr, groei, circulair ondernemen …

Ik werkte vijf jaar bij Unizo, eerst als hr-adviseur en daarna als accountmanager. Ik sprak er met heel wat ondernemers en een onderwerp dat vaak terugkwam, was financiering en dan vooral alternatieve vormen van financiering zoals subsidies. Ondernemers zaten met heel wat vragen en hadden te weinig tijd of te weinig kennis om zich erin te verdiepen. Een nood waarop ik een antwoord wilde bieden. In 2017 startte ik als zelfstandige, meteen in hoofdberoep om me volledig op mijn business te kunnen focussen.

Ik noem mezelf een subsidiegeneralist, aangezien je van alle markten thuis moet zijn om kwalitatief advies en begeleiding te kunnen aanbieden. Ik werk vaak ook samen met andere freelancers die zich specialiseren in één bepaald domein: marketing voor opmaak van SWOT analyses bijvoorbeeld of HR consultants om samen HR onder de loep te nemen, of adviseurs binnen duurzaam ondernemen om samen een circulair business model te ontwikkelen enz. Het is een heel boeiende branche met heel veel afwisseling. Er bestaan een aantal subsidies die jaarlijks herhaald worden, andere maatregelen worden door de overheid adhoc gelanceerd. Werken met deadlines is dan ook eigen aan de branche waarin ik zit. Mijn opdracht bestaat erin om het overzicht te bewaren, de slaagkansen te verhogen en het proces na de goedkeuring tot en met de uitbetaling en eindrapportering in goede banen te leiden. Ik maak mijn klanten wegwijs in het subsidielandschap: Vlaams, federaal, Europees, regionaal, sectoraal … Ik ga op zoek naar wat ze willen bereiken, welke opties er zijn om dat te financieren en ik begeleid hen bij de aanvraag.

Ik heb de voorbije jaren een uitgebreid netwerk opgebouwd, en kan op vraag van de klant op zoek gaan naar de geschikte consultant die aan de slag gaat in het bedrijf voor de implementatie en projectopvolging afhankelijk van de nood, type project en de activiteit. Want vaak denken ondernemers: “Mijn dossier is goedgekeurd, we zijn vertrokken.” Maar dat is pas het begin. De uitvoering vraagt ook tijd. En samen worden de doelstellingen sneller behaald.

 

Welk type freelancer ben jij?

Ik voel me eerder ondernemer dan freelancer. Freelancer klinkt zo alleen, terwijl ik me totaal niet alleen voel. Elk project is een soort mini-onderneming, waaraan ik samen met andere consultants of interne stakeholders werk.

 

Waarom ben je freelancer geworden?

Het ondernemerschap sprak me aan, mede door mijn ervaring bij Unizo. Ik zag een opportuniteit en heb die met beide handen gegrepen.

 

Wat was voor jou het moeilijkst bij je opstart als freelancer?

De onzekerheid als ondernemer en het besef dat die onzekerheid een constante zal blijven. Het is nu eenmaal eigen aan wat ik doe. Maar ik probeer dat nadeel in een voordeel om te buigen, kansen te herkennen en er ten volle voor te gaan.

Hoe haal je nieuwe opdrachten binnen?

Vooral via mijn netwerk. Tevreden klanten brengen vaak nieuwe klanten aan. Ook via sociale media en netwerkevents haal ik opdrachten binnen. De samenwerking met VLAIO loopt ook heel vlot.

 

Hoe heb je jouw uurtarief bepaald?

Dat hangt echt af van het dossier en de richting die de klant uit wil. Is hij of zij enkel op zoek naar advies of gaat het om een project van A tot Z? In het laatste geval werk ik aan de hand van een fee / commissie bij goedkeuring. De doorlooptijd varieert per type subsidie: van 3 maanden tot 2-3 jaar.

 

Waar werk je vooral?

Dat varieert: bij de klant, op locatie, in een coworkingplek …

 

Waar lig je wakker van?

Het feit dat ik geen back-up heb tijdens mijn verlof en ik dus altijd stand-by moet zijn. Bijvoorbeeld wanneer de overheid bijkomende vragen stelt na de indiening van de subsidieaanvraag of een dossier dringend bijgestuurd moet worden. De drukste periode is het laatste kwartaal. Dan willen bedrijven vaak nog snel een aanvraag indienen en heb ik erg veel deadlines. In de kerstvakantie neem ik dus nooit verlof.

 

Kan je jezelf omschrijven in max. 5 woorden?

Avontuurlijk, authentiek, resultaatgericht, betrouwbaar, van alle markten thuis, gedreven, ondernemend, bruggenbouwer.

 

Welke quote past bij jou?

“Een neen heb je, een ja kan je krijgen.”

En

“There is no elevator to success, you have to take the stairs.”

 

Zou je nog opnieuw beginnen als freelancer?

Heel zeker! Meer zelfs. Ik ben ervan overtuigd dat, als iedereen zelfstandig zou zijn, de wereld zoveel mooier zou zijn. De werkdynamiek als zelfstandige vind ik de max. Er is voor mij geen weg terug.

 

Wat is de leukste herinnering of anekdote uit je freelance carrière?

Tussen klantenbezoeken door morste ik tijdens mijn lunchbreak iets op mijn witte T-shirt. Er was geen winkel in de buurt, naar huis gaan was geen optie en ik had geen reservekledij bij of een sjaal. Ik heb mijn T-shirt omgekeerd aangedaan met een jasje erop. Niemand heeft iets gemerkt. Sindsdien heb ik altijd reservekledij mee in de auto.

 

Welke tips of boodschap zou je willen meegeven aan andere freelancers?

Alleen is maar alleen, zorg voor een sterk netwerk. Probeer zo veel mogelijk buiten te komen, ga naar activiteiten en events. Daarnaast: geef om iets terug te krijgen. Laat je omringen door gelijkgestemden, sluit je aan bij groepen en platformen die in het verlengde liggen van jouw business en deel je ervaringen. Hoe groter en kwalitatiever je netwerk, hoe sterker je in je schoenen staat. Ook als het even tegenzit.

 

Hoe heb je over go4freelance gehoord?

Via LinkedIn.

 

Wat is volgens jou interessant aan go4freelance?

Ik wissel mijn lidmaatschappen graag af. Toen ik Go4freelance ontdekte, wou ik het graag een kans geven. Om nieuwe mensen te leren kennen, tips en ideeën te krijgen via de online opleidingen …

 

Meer informatie: Linkedin en website 

Tatyana Vitalyova: subsidieadvies voor kmo’s en bedrijven in Vlaanderen
Terug naar boven