Reitske Bosschem: sociaal geëngageerde vertaler, copywriter en taaltrainer

Geplaatst door Barbara De Busschere op 2022-12-02

Bijdragen aan een betere wereld: een belangrijke drijfveer voor freelancer Reitske. Met haar passie voor taal ondersteunt ze bedrijven uit de non-profitsector in hun communicatie.

Wat is jouw activiteit?

Ik ben freelance vertaler, copywriter, redacteur en taaltrainer. Ik vertaal uit het Frans, Engels en Spaans naar het Nederlands. Mijn doelgroep is vooral de non-profitsector. Ik vind het belangrijk dat mijn werk bijdraagt aan een betere wereld. Ik sluit andere sectoren niet uit, maar momenteel voel ik me daar het beste bij. Zo schrijf en vertaal ik regelmatig voor o.a. Plan International, Oxfam en VOCATIO: jaarverslagen, webcopy, social media berichten, brochures, nieuwsbrieven, enz. Ik werkte ook samen met een vertaalbureau aan de scripts voor een nieuwe kinderreeks van Hotel Hungaria, het productiehuis van o.a. Dagelijkse kost. Heel divers dus! Als redacteur kijk ik teksten na op taal en vlotheid. Dat kan webcopy zijn, leermateriaal voor scholen, rapporten, blogs, enz.

Daarnaast geef ik ook online taaltrainingen Nederlands in bedrijven. Bijvoorbeeld, aan medewerkers van bedrijven in Brussel of Wallonië die Nederlands moeten leren voor hun job. Het is vaak een uitdaging – zeker online – om ervoor te zorgen dat mensen in een beperkte tijd voldoende bijleren. Maar ik doe het erg graag en zou hier in de toekomst nog meer op willen inzetten.

 

Welk type freelancer ben jij?

Ik ben een pur sang freelancer.

 

Waarom ben je freelancer geworden?

Ik zette vooral de stap om meer voldoening te halen uit mijn werk en zelf te kunnen kiezen voor wie ik werk. In loondienst help je maar één organisatie. Als freelancer help je er meerdere en dat geeft enorm veel voldoening. Bovendien kan je je tijdsbesteding veel flexibeler organiseren. Naast mijn betaalde opdrachten werk ik ook nog als vrijwilliger. Ik vind het belangrijk dat hier voldoende tijd voor overblijft. Sinds ik freelancer ben, merk ik dat alles wat ik doe, in lijn ligt met wie ik ben.

 

Wat was voor jou het moeilijkste bij je opstart als freelancer?

Klanten en opdrachten vinden: hoe begin je eraan? Gelukkig kon ik beroep doen op collega-copywriter Griet Rebry, zij heeft me op weg geholpen. Tijdens corona waren er amper events en online vond ik weinig connectie. Een netwerk is o zo belangrijk.

 

Hoe haal je nieuwe opdrachten binnen?

Op vandaag vooral uit netwerken en mails die ik uitstuur naar prospecten.

 

Hoe heb je jouw uurtarief bepaald?

Ik werd lid van verschillende Facebook groepen. Aan de hand van de berichten die er gepost werden, probeerde ik inzicht te krijgen in de tarieven die gehanteerd worden voor diverse opdrachten: per woord, per uur … In het begin liet ik me vooral inspireren door collega’s en dat doe ik nu nog altijd. Het is belangrijk om af en toe te benchmarken.

 

Waar werk je vooral?

Ik werk uitsluitend thuis. In mijn home office kan ik rustig werken. Tot nu toe heeft geen enkele klant me gevraagd om on site te komen werken. Maar ik sluit het natuurlijk niet uit als die vraag zou komen.

 

Waar lig je wakker van?

Consistent en voldoende werk hebben. Ik ben opgestart tijdens corona, een moeilijke periode. Het voorbije jaar had ik ook even een mindere periode. Er werd duidelijk bespaard op het uitbesteden van vertaal- en schrijfopdrachten. Ik maakte me zorgen over de toekomst en hoe mijn job zou evolueren: machine translation die bepaalde taken kan overnemen, mensen uit lageloonlanden die ingezet worden … De vertaaltools worden steeds beter, maar ze zijn nog altijd niet 100% correct. Het is afwachten wat de toekomst verder zal brengen …

 

Kan je jezelf omschrijven in max. 5 woorden?

Gepassioneerd, authentiek, rustig, loyaal, ongeduldig

 

Welke quote past bij jou?

“Faithless is he that says farewell when the road darkens.” J.R.R. Tolkien

Ik ben zelf erg loyaal en verwacht dat, misschien onterecht, ook van andere mensen.

 

Zou je nog opnieuw beginnen als freelancer?

Absoluut. Het was het perfecte moment. Mijn job in loondienst stopte en door de loopbaanbegeleiding die ik eerder volgde, wist ik dat freelance echt iets voor mij was.

 

Welke tips kun je meegeven aan andere freelancers?

Informeer je goed vooraf. Daarmee bedoel ik: doe al wat marktonderzoek over de sector waarop je je wil richten. Ga na of er effectief nood is aan datgene wat je wil doen. Het heeft geen zin om een btw-nummer aan te vragen als niemand wakker ligt van wat jij aanbiedt. Ga niet onbezonnen te werk.

 

Hoe heb je over go4freelance gehoord?

Via Griet Rebry, zij had me gesproken over Go4freelance. Ik leerde Barbara De Busschere kennen en besloot om lid te worden.

 

Wat is volgens jou interessant aan go4freelance?

De vele opleidingen, de coaches en zeker het klankbord. Het feit dat iemand met je meedenkt, is goud waard. De tips voor leads die ik ondertussen doorkreeg, zijn van onschatbare waarde. Je mag nog zo veel op LinkedIn aanwezig zijn, je komt de juiste mensen niet altijd vanzelf tegen.

 

Meer informatie: Linkedin 

Reitske Bosschem: sociaal geëngageerde vertaler, copywriter en taaltrainer
Terug naar boven