Nathalie Vereycken: freelancer recruiter en hr-coach

Geplaatst door Barbara De Busschere op 2022-09-22

Met Talent Expert ondersteunt Nathalie bedrijven in het vinden én behouden van medewerkers. Door zelf de touwtjes in handen te nemen in de rol van recruiter, of door haar kennis en expertise te delen als coach.

Wat is jouw activiteit?

Met mijn bedrijf Talent Expert combineer ik mijn twee passies, namelijk rekruteren en coachen.

Enerzijds werk ik als freelance recruiter, waarbij ik bedrijven ondersteun in hun zoektocht naar nieuwe collega’s en hen help bij hun employer branding en retentiebeleid. Wat moet je doen om je mensen te behouden, hoe geef je feedback, hoe interpreteer en optimaliseer je evaluatiegesprekken …

Anderzijds geeft het mij enorm veel voldoening om anderen te zien groeien. Daarom geef ik ook training en coaching rond rekrutering aan zowel medewerkers als de zaakvoerder zelf, individueel of in groep. Dat kan gaan over de opmaak van een vacaturetekst, het voeren van een sollicitatie- of feedbackgesprek, beter communiceren met je medewerkers, waar vind je de juiste mensen en hoe trek je ze aan, LinkedIn recruiter … Ik geef hen de tools zodat ze zelf verder kunnen. De coaching is echt op maat. Zo werken we bijvoorbeeld rond een specifieke vacature van hen.

 

Welk type freelancer ben jij?

De combinatie freelance recruiter en coach/trainer is voor mij ideaal. Zo kan ik voeling houden met de business en dat helpt me in mijn job als coach.

 

Waarom ben je freelancer geworden?

Mijn ouders zijn altijd zelfstandig geweest, ik denk dat het ergens in mijn genen zit.

Bij mijn laatste werkgever, waar ik als kantoorverantwoordelijke werkte, kreeg ik de vrijheid over hoe ik mijn kantoor wou runnen. Ik heb er heel veel geleerd, maar vooral ook een stuk leren ondernemen, beslissingen nemen … Toen ben ik beginnen nadenken om de stap naar een carrière als freelancer te zetten.

Ook al had ik een goede job, het idee om iets te doen op zelfstandige basis bleef in mijn hoofd zitten. Corona en de leeftijd (40 die eraan komt) heeft mij die stap nu doen zetten.

 

Wat was voor jou het moeilijkste bij je opstart als freelancer?

Vooral het gevoel dat ik twee fulltime jobs had. Ik werkte nog voltijds in dienstverband, volgde training via Unizo bij starterslabo, was bezig met mijn business plan, het ontwerpen van een logo, een wagen zoeken, verzekeringen afsluiten, btw-nummer aanvragen, een boekhouder zoeken … En dat allemaal nog voor je goed en wel begonnen bent! Het was een hele drukke periode.

Eenmaal alles op punt stond, vond ik het zoeken naar projecten ook wel een uitdaging. Maar eenmaal dat eerste project op mijn pad kwam, volgde de rest erg snel. Ik heb veel gesprekken gehad met externe kantoren, maar ik werd telkens niet weerhouden door het vooroordeel dat iemand uit de uitzendsector vooral een commercieel persoon is. Maar als recruiter in een bedrijf werken is niet hetzelfde als in een uitzendkantoor werken.

 

Hoe haal je nieuwe opdrachten binnen?

Via een extern kantoor maar daarnaast heb ik zeker ook eigen klanten door te netwerken, via sociale media, aanbevelingen … Je moet ook zelf bedrijven durven benaderen.

Ik hou ervan om te connecteren met anderen en te netwerken. Ik haal daar regelmatig opdrachten uit. Ik zet ook sterk in op sociale media. Via dat kanaal heb ik ook al wat opdrachten gevonden.

 

Hoe heb je jouw uurtarief bepaald?

Door onderzoek te doen naar wat de gangbare tarieven zijn in de markt. Mijn tarief is volgens mij marktconform.

 

Waar werk je vooral?

Ik werk heel vaak bij de klant ter plaatse, dat hangt af van het project. Nu doe ik bijvoorbeeld veel intakes met arbeiders en daarvoor ben je best ter plaatse. Maar ook in coworkingspaces kun je me vaak terugvinden. Thuiswerken heb ik ook nog gedaan. Maar als ik dan werk voor Talent Expert en bepaalde zaken verder moet uitwerken, dan vind ik het wel leuker om dat in een coworkingspace te doen. Op die manier word ik niet afgeleid door huishoudelijke taken.

 

Waar lig je wakker van?

Ik lig minder wakker dan vroeger, maar het is soms nog zoeken naar een evenwicht. Zo ben ik van plan om mijn freelance opdrachten wat af te bouwen om nog meer de focus te leggen op Talent Expert en dat verder uit te werken.

Ik heb nog heel wat plannen en heb ook een concreet doel dat ik wil behalen. Ik wil mijn bedrijf Talent Expert verder op de kaart zetten. Hierdoor moet ik wel meer tijd gaan investeren in het bedrijf, maar ik heb ook wel enige financiële zekerheid nodig. Waardoor het soms moeilijk is om het aantal freelance opdrachten te verminderen en meer in te zetten op andere zaken. Want stel dat …

 

Kan je jezelf omschrijven in max. 5 woorden?

Gedreven, ambitieus, als ik het in mijn hoofd heb heb ik het nergens anders, ongeduldig, impulsief.

 

Welke quote past bij jou?

“Be yourself, everyone else is already taken.”

 

Zou je nog opnieuw beginnen als freelancer?

Zonder twijfel! Het is zo leuk om te kunnen en mogen ondernemen. Niet puur om het financiële, maar door de mensen die je leert kennen. Je bouwt je netwerk uit, je werkt aan je persoonlijke groei … Dat alles samen is de max!

 

Wat is je leukste herinnering of anekdote in je freelance carrière?

Dat moet mijn allereerste opdracht zijn, toen ik nog bij mijn werkgever werkte. Ik werkte als freelance recruiter in bijberoep en aanvaardde een opdracht die ik eigenlijk niet kon doen. Ik kon namelijk niets publiceren, niet zoeken op vdab … Uiteindelijk kon ik niemand vinden. Ik legde de lat te hoog en zadelde mezelf op met een schuldgevoel. Geen resultaat dus, zeer frustrerend voor een ongeduldig en resultaagericht iemand zoals ik. Finaal heb ik de factuur gehalveerd.

 

Welke tips kun je meegeven aan andere freelancers?

Beschouw andere freelancers als partner en niet als concurrent. Samenwerken kan een win-win betekenen voor allebei. Je groeit door te zien hoe anderen het aanpakken. Het is zo leuk om te sparren over je business met iemand uit de sector. De zee is groot genoeg voor iedereen!

 

Hoe heb je over go4freelance gehoord?

Ik zag voor het eerst iets passeren op LinkedIn in februari 2021. Ik was alleen, kwam net uit loondienst waar ik altijd collega’s rondom mij had … Het deed goed om deel uit te maken van een community, ik voelde me minder alleen.

 

Wat is volgens jou interessant aan go4freelance?

De verbinding binnen de community, het sparren met collega’s, het uitbreiden van je netwerk, ideeën uitwisselen met gelijkgestemden … Ik raad alle freelancers aan om hetzelfde te doen!

 

Meer informatie: Linkedin en website.

 

Nathalie Vereycken: freelancer recruiter en hr-coach
Terug naar boven