Nancy Vermeulen: allround freelancer communicatie

Geplaatst door Barbara De Busschere op 2023-05-22

Alle puzzelstukken van een verhaal samenleggen, om het vervolgens op een overtuigende en consistente manier naar buiten te brengen. Daarvoor doen bedrijven een beroep op communicatiespecialist Nancy.

Wat is jouw activiteit?

Ik ben een allround communicatiefreelancer. Dat omvat o.a. een communicatieplan opstellen en implementeren, de communicatie-aanpak binnen een bedrijf bepalen en zorgen voor een consistent verhaal naar alle doelgroepen. Ik streef ernaar dat mensen achter de boodschap staan die we brengen en zich erin herkennen. Het liefst leg ik alle losse puzzelstukken in de organisatie samen om daar één coherent verhaal van te maken. Het is dan ook belangrijk om het bedrijf waarvoor ik werk, goed te kennen, zodat ik de communicatie gericht kan uitwerken. Ik hou ervan om veel vragen te stellen, zo het verhaal op te bouwen en ervoor te zorgen dat iedereen mee is.

Ik omschrijf mezelf ook wel eens als undercover generalist, een begrip dat ik tegenkwam op creatievegeneralist.be. Hoewel ik als echte generalist een heel breed interesseveld heb, kan ik mij helemaal ingraven in een thema. Ik hou ervan om nieuwe dingen te leren kennen. En als dat een complex onderwerp is, vind ik het nóg interessanter om mij volledig te verdiepen in nieuwe materie.

 

Welk type freelancer ben jij?

Ik zie mezelf eerder als interim manager want ik werk het liefst op langere of complexe projecten. Niet per se voltijds, maar wel zo dat ik de ruimte krijg om de organisatie waar ik terechtkom, zeer grondig te leren kennen en ik heel ver kan gaan in de communicatie.

 

Waarom ben je freelancer geworden?

Ik had het gevoel dat ik vast zat in mijn job. We hadden een andere visie en starten als zelfstandige was een logische stap. De vrijheid om je job, zowel inhoudelijk als planmatig, in te vullen zoals jij het wil, was voor mij een grote motivator. Evenals een betere work-life balance en kunnen werken voor een organisatie waar ik achter sta, zodat ik het verhaal kan vastpakken en op de juiste manier kan vertellen.

 

Wat was voor jou het moeilijkst bij je opstart als freelancer?

De combinatie van een jong gezin en het financiële aspect. Dat blijft ook op vandaag de grootste uitdaging. Je bent zelf verantwoordelijk voor je inkomen en voor de financiële risico’s die erbij komen kijken.

 

Hoe haal je nieuwe opdrachten binnen?

Puur via netwerken. Het is voor mij dus heel belangrijk om dat netwerk uit te bouwen. Ook als ik in een opdracht zit. Niet loslaten en blijven netwerken, dat is de boodschap!

 

Hoe heb je jouw uurtarief bepaald?

Via een benchmark met collega’s die al actief waren als zelfstandige. Ik ging online op zoek naar referenties en heb daarna afgestemd met anderen om tot een marktconform tarief te komen.

 

Waar werk je vooral?

Ik combineer werken bij de klant met thuiswerk. Voor het strategische luik moet ik vragen kunnen stellen en wil ik zoveel mogelijk voeling met het bedrijf en de medewerkers. Dat lukt alleen als je on site werkt. Voor het puur uitvoerende werk ik vaak van thuis uit.

 

Waar lig je wakker van?

Soms van het financiële aspect. Dat blijft een uitdaging want de keuze om freelance te werken brengt ook de nodige onzekerheid met zich mee. Waar of voor wie ga ik volgend jaar werken? Gaat het mij lukken om nieuwe klanten te vinden? Dat is wat dubbel, want die vrijheid is ook de reden waarom ik kies voor een job als zelfstandige. Je bepaalt zelf je pad, maar je weet niet altijd naar waar het je in de toekomst zal leiden.

 

Kan je jezelf omschrijven in max. 5 woorden?

Leergierig, hands-on, oplossingsgericht en met een sterk verantwoordelijkheidsgevoel.

 

Welke quote past bij jou?

“The most important thing in communication is to hear what isn't being said.”, van Peter F. Drucker, een Amerikaans schrijver, hoogleraar en consultant onder andere op het gebied van organisatieleer en management.

 

Zou je nog opnieuw beginnen als freelancer?

Ja, absoluut! Al ben ik blij dat ik het niet vroeger heb gedaan en eerst ervaring heb opgedaan. Ik zou het meteen opnieuw doen, maar wel pas op het moment waarop ik nu gestart ben.

 

Wat is de leukste herinnering of een anekdote uit je freelance carrière?

Aan mijn opdracht voor een lokaal bestuur hou ik enorm goeie herinneringen over. Het was zonder meer een uitdaging in volle coronatijden, maar bijzonder interessant en boeiend. Ik verdiepte me in overheidscommunicatie, en genoot ervan de unieke dynamiek van een stadsbestuur te leren kennen. Toen het communicatiebeleidsplan klaar was en we konden starten met heel wat nieuwe initiatieven, had ik echt een Eureka gevoel. Het was een opdracht die heel veel voldoening gaf.

 

Welke tips of boodschap zou je willen meegeven aan andere freelancers?

Blijf jezelf! Geloof in je eigen kunnen en begin niet zomaar aan projecten waar je niet achterstaat. De nieuwe projecten en klanten komen wel. Blijf trouw aan jezelf. Laat je niet verplichten omdat iemand iets vraagt.

 

Hoe heb je over go4freelance gehoord?

Ik zag enkele LinkedIn posts, ging eens kijken op de website en schreef me in voor een webinar.

 

Wat is volgens jou interessant aan go4freelance?

Het netwerken, maar ook het gevoel dat je er niet alleen voor staat. Je hebt altijd een klankbord dat je terug op weg zet. En vooral, binnen de community leeft er een echte passie voor en een geloof in het beroep van freelancer. Barbara geeft je vanaf het eerste moment een enorme boost zelfvertrouwen, en zelfs de meest doorwinterde freelance heeft dat af en toe nodig.

 

Meer informatie: Linkedin 

Nancy Vermeulen: allround freelancer communicatie
Terug naar boven