Kris Bleys: financieel manager

Geplaatst door Barbara De Busschere op 2022-01-31

Kris Bleys is al paar jaar aan de slag als financieel expert en deelt graag zijn verhaal in onze freelance community.

Welkom Kris!

Wat doe je van activiteit?

Ik ben actief als freelance financieel manager en dit in uiteenlopende segmenten.

In de eerste plaats ben ik freelancer binnen de bedrijfswereld. Je kan mij op tijdelijke basis inzetten voor lange projecten binnen een kmo-omgeving maar evenzeer in een grote multinational of familiebedrijf. Vaak komt het erop neer dat een personeelswissel op til is of dat een vaste medewerker uitvalt door ziekte of zwangerschap en ik de financiële kant van het bedrijf overneem, al dan niet in teamverband.

Een volgend segment is dat van zelfstandig accountant waar ik mij inzet voor éénmanszaken die mij hun boekhouding en fiscaal dossier toevertrouwen. Daar adviseer en behartig ik hun periodieke financiële zaken.

Daarnaast begeleid ik studenten binnen de richting ‘boekhouden, fiscaliteit en toegepaste economie’. Ik zet mij in voor de student die het nodig heeft extra begeleiding te krijgen en dit met het oog op het behalen van een grotere slaagkans in hun studie.

Als laatste zet ik mijn schouders onder het project ‘financiële geletterdheid’. Ik breng werknemers, gezinnen, pensioengerechtigden de basiskennis bij omtrent financiële geldhuishouding. Daarenboven adviseer ik hen ook omtrent diverse financieel-economische thema’s.

Mijn sterkte is mijn ervaring in het volledige financieel economische, boekhoudkundig en fiscale. Je kan dus bij mij, senior accountant/finance director, terecht voor al jouw fiscale vragen, jaarrekeningen, optimalisaties, doorlichting en boekhoudkundige aangiftes.

 

Welke type freelancer ben jij?

Ik voel mij door de diversiteit aan klanten en projecten die ik heb zowel freelancer als interim manager.

 

Waarom ben je freelancer geworden?

Ik ben een 5-tal jaar geleden opgestart als boekhouder in bijberoep, waarbij ik sindsdien bijles gaf aan studenten in mijn vakdomein. Al snel kreeg ik vragen voor opdrachten van tijdelijke duur en na één jaar zette ik de stap naar hoofdberoep.

Wat mij vooral gemotiveerd heeft is het feit dat je jouw carrière zelf kleur geeft. De vrijheid en autonomie om eigen beslissingen te nemen én bovendien jouw eigen tarief te bepalen. Het onderhandelen neem ik er graag bij en hoort bij het ondernemerschap.

 

Wat was voor jou het moeilijkste bij je opstart als freelancer?

Elke start is moeilijk, je zoekt een weg. Al doende leer je enorm veel bij. Bij mijn opstart kon ik ondersteuning vinden bij Unizo en Syntra. Ik leerde netwerken en volgde workshops die mij als ondernemer lieten groeien. Mijn traject als ondernemer kreeg doorheen de jaren de vorm die ikzelf voor ogen had.

 

Hoe haal je nieuwe opdrachten binnen? 

Opdrachten bereiken mij vooral via direct contact, maar evenzeer via Linkedin of via een rekruteringskantoor.

 

Hoe heb je jouw uurtarief bepaald?

Voor het bepalen van mijn tarief kijk ik regelmatig naar wat aanvaardbaar is binnen mijn domein. Uiteraard varieert mijn tarief soms afhankelijk van de verantwoordelijkheid binnen de opdracht en het takenpakket. Doorheen de jaren is mijn tarief ook geëvolueerd en komt het er soms op aan te onderhandelen met jouw klant om binnen een bepaald budget te blijven.

 

Waar werk je vooral?

Voor mij is dat heel divers. Bij grotere bedrijven ga ik steevast ter plaatse, zo behoud ik voeling met het bedrijf. Bij kleinere ondernemingen kan het een mix zijn van zowel thuiswerk als ter plaatse. De begeleiding van mijn studenten die gebeurt dan weer zowel online als ter plaatse en mijn financiële educatie verzorg ik vooral online. Een goeie mix dus.

 

Waar lig je wakker van?

Soms wou ik dat het zoeken/vinden van opdrachten net iets vlotter liep zowel online als via tussenpersonen.

Mijn business ken ik als geen ander maar mezelf nog beter verkopen blijft voor mij een uitdagende oefening.

 

Omschrijf jezelf in max 5 woorden.

Gedreven, leergierig, analytisch en ambitieus

 

Welke quote past bij jou?

Ontdek financiële gezondheid!

 

Zou je nog opnieuw als freelancer beginnen?

Terugkijkend op die 5 jaar dat ik aan de slag ben, was er enkel tijdens de huidige corona periode even twijfel. Een hoofdopdracht kwam tijdelijk ‘on hold’ te staan. Gelukkig ben ik blijven doorzetten, dacht ik vooral aan de reden waarom ik freelancer geworden ben én finaal is alles goed gekomen.  

 

Wat is je leukste herinnering of anekdote van je freelance carrière?

Soms neem ik ad-hoc taken aan, die zijn uitermate interessant. Zo kwam ik al in aanraking met een overnamedossier. Heel boeiend was het de berekeningen en analyses hiervan te mogen maken. Diversiteit en het steeds bijleren zorgen voor de nodige voldoening in mijn werk!.

Daarnaast sta ik ondertussen ook vaker stil bij de privé-werk balans. Waar ik vroeger werkte van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, doorheen weekends en al eens mijn verlof zou intrekken, waak ik nu veel beter het evenwicht.

 

Welke tips kun je geven aan andere freelancers? 

Profileer jou in iets waarin je goed bent. Denk na waar jij het verschil kan maken binnen een onderneming want dat maakt ook écht het verschil.

 

Hoe heb je over go4freelance gehoord?

Ik kwam eerder toevallig in aanraking met Go4freelance. Zag wel eens iets verschijnen op Linkedin. Heb mij dan ingeschreven voor een paar online events en in september nam ik deel aan de Freelance Acadamy en connect, te Gent, waar ik nog meer freelancers kon ontmoeten.

 

Wat is interessant aan go4freelance?

Het is zéker een community van freelancers,  mensen die in dezelfde situatie zitten qua beroepsstatuut. Het is bovendien een platform waar jouw eventuele vragen opgelost worden via het netwerk, tips onderling gedeeld worden en waar je sneller in aanraking komt met prospect of opdrachtgevers. Voor mij is deze community het antwoord op onze groeiende groep freelancers! Ik zocht en vond houvast bij Go4freelance.

 

Meer informatie: website

Kris Bleys: financieel manager
Terug naar boven