Koen Hollevoet: Project Manager Innovaties

Geplaatst door Barbara De Busschere op 2021-06-04

Als zelfstandige kennen we onze business als de beste, maar wat als die business door Corona volledig keldert. Wat doe je dan? Je leest het verhaal van Koen; papa, ondernemer en groot zeilfanaat.  

Wat doe je van activiteit?

Zowat 1,5 jaar geleden heb ik Compolam opgericht, met het oog op ontwikkeling en productie van hybride thermoplastic laminaten. We verbinden thermoplastic films en metaalfolies met mekaar om zo materialen te creëren die zeer robuust en grensverleggend zijn. Deze materialen zijn bestand tegen extreme omgevingscondities (temperatuur – chemicaliën – straling). Applicaties: vliegtuigbouw, windmolens, medische apparaten, defensie, etc.

Na drie maanden ging de wereld op slot omwille van Corona. Ik zag al mijn business opportuniteiten in de vliegtuigindustrie in het water vallen en prospectie werd haast onbegonnen werk met de annulatie van alle professionele beurzen. Ik moest dan ook haast noodgedwongen mijn activiteitenportfolio meer oriënteren naar consulting activiteiten op basis van mijn ervaring en kennis :

  • Ondersteuning bij productontwikkeling : maakbaarheid van producten die een lamineerproces vereisen
  • Strategisch marktonderzoek (nieuwe markten/technologieën in kaart brengen en analyseren)
  • Ondersteuning bij subsidieprojecten (waar vind ik subsidie-mogelijkheden ? hoe bouw ik dossier op ?)
  • Innovatie management 
  • Interim Management

 

Welke type freelancer ben jij? 

Veelal voer ik kortlopende of parttime projecten uit: als expert wanneer bedrijven een specifieke competentie of ervaring missen in functie van een innovatie traject, of als interim manager om de brug te maken naar een nieuwe situatie of organisatie.

 

Waarom ben je freelancer geworden?

De freelance opportuniteiten kwamen voornamelijk spontaan vanuit mijn netwerk, o.a. (vroegere) klanten en leveranciers. Sommige opportuniteiten (vb. strategisch marktonderzoek) doken op omdat deze mensen mijn professionele achtergrond en ervaring kenden, andere omdat ze enige verwantschap zagen met mijn competenties gerelateerd aan de activiteiten van Compolam (vb. productontwikkeling en maakbaarheid) of als oprichter. 

Wat mij persoonlijk enorm boeit en motiveert aan het traject van freelancer, is de deur die open gaat tot een brede waaier aan nieuwe werkomgevingen, nieuwe markten en technologieën. Geen verkramping in een kleine niche, maar constant nieuwe dingen leren en je horizon verbreden. Anderzijds geeft het mij een enorme voldoening om mijn kennis en ervaring te kunnen delen met anderen, waardoor ik ook effectief kan bijdragen in de successen van mijn klanten/partners.

 

Wat was voor jou het moeilijkste bij je opstart als freelancer?

Die onzekerheid over de langere termijn is toch wel de moeilijkste drempel waar je eerst over moet. Als 50-plusser heb je niet veel marge om een eventuele misstap in je carrière terug recht te trekken. Of je nu wel of niet een achtergrond hebt als verkoper, op prospectie gaan en jezelf verkopen is toch een heel ander paar mouwen. Maar ook over die drempel kom je wel met een goede dosis motivatie en zelfvertrouwen.

 

Hoe haal je nieuwe opdrachten binnen? 

Zoals ik al eerder aanhaalde, had ik het geluk dat ik in freelance-wereld rolde via mijn klanten en leveranciers. Ik krijg veruit de meeste opdrachten via mijn netwerken. Onderhoud dus je netwerken, laat regelmatig van je horen, laat hen weten waar je mee bezig bent, wat je wel/niet wil of kan doen.

 

Hoe heb je jouw uurtarief bepaald?

Voor mijn type opdrachten werk ik meestal met een dagtarief, uitzonderlijk met een uurtarief. 

Ik heb mij uitgebreid geïnformeerd bij vrienden, oud-collegas, familieleden e.d. die zelf freelancer zijn of freelancers inhuren. Daarnaast heb ik gesproken met mijn boekhouder, die o.a. gekozen heb op basis van ervaring met ‘sectorgenoten’. De boekhouder heeft enige ervaring met gangbare prijsniveaus, maar kunnen je ook helpen bij de berekening van je tarief volgens je verwachtingspatroon (loon en andere kosten). Voor sommige opdrachten speelt ook de graad van (unieke) expertise die ik kan bieden voor die specifieke opdracht.

 

Waar werk je vooral?

Ik heb zeer snel een kantoor gezocht, en heb die gevonden in de lokalen van een bevriende werkgever. Zo kan ik gemakkelijker werk en thuis scheiden in ruimte en in tijd. Tijdens de corona bleek dit trouwens geen overbodige luxe gezien het huis plots permanent bevolkt was met enkele studenten. Een ander voordeel: je hebt een echte ‘werkomgeving’, waarbij je tijdens een pauze ook andere professionals tegenkomt om eens van gedachten te wisselen.  Voor sommige opdrachten is een werkplek bij de klant een absolute noodzaak.

 

Waar lig je wakker van? 

Je kan opdrachten enkel maar aannemen op het moment dat ze zich aanbieden, en dat is niet altijd op het moment dat dit voor jou het beste uitkomt of dat je ze het meest nodig hebt. Het is dan ook frustrerend wanneer alle opdrachten zich op het zelfde moment lijken aanbieden…terwijl je in de voorgaande weken niet wist hoe je de volgende maand zou rondkomen. Hoe kan je de flow aan opdrachten goed in balans houden ?

 

Omschrijf jezelf in 5 woorden

Energie, doorzetten, creatief, verbinden, engagement.

 

Zou je nog opnieuw als freelancer beginnen? 

Ik zou het zeker opnieuw doen, ondanks alle slapeloze nachten, stress en twijfel om de sprong wel of niet te wagen. Eens ik gekozen had, waren de respons en de aanmoedigingen van mijn netwerk een grote verrassing voor mij. Bovendien blijken zij ook vandaag nog mijn grootste bron voor nieuwe opportuniteiten.

 

Wat is interessant aan go4freelance?

Mijn grootste schrik om als freelancer te beginnen was om alleen op een eilandje te belanden. 

Je klanten zijn niet echt je collegas, of toch ?

Waar kan ik terecht om van gedachten te wisselen als ik het ook even niet meer weet ?

Ik vind go4freelance een prachtig platform om met gelijkgestemden van gedachten te wisselen, ervaringen uit te wisselen, nieuwe tools en tricks te leren. 

Ik zie het ook als een uniek platform voor bedrijven die een freelancer zoeken. Een telefoontje of mailtje met go4freelance zal hen heel wat tijd besparen die anders verloren gaat aan vele telefoontjes en internet searches om het juiste profiel voor hun noden te vinden. Hier hebben ze toegang tot een ganse pool.

 

Meer informatie: linkedin en website

Koen Hollevoet: Project Manager Innovaties
Terug naar boven