Karolien Van Bel: Change Manager & Data Protection Officer

Geplaatst door Lara Van Hyfte op 2021-07-14

Hieronder lees je het verhaal van Karolien; Change Manager, Data Protection Officer maar vooral ondernemer.

Wat doe je van activiteit? 

Ik adviseer en begeleid publieke en privé-organisaties die willen evolueren richting “paperless office” door hen te helpen een duurzaam printbeleid op te stellen en toe te passen. Gedragsverandering is hierbij cruciaal en besteed ik dan ook de nodige aandacht aan. Als PROSCI gecertifieerd Change Manager begeleid ik tevens de menselijke kant van bredere digitaliseringsprojecten.  

Verder ben ik gecertifieerd Data Protection Officer en bied ik advies hoe je organisatie GDPR-compliant kan werken met aandacht voor cyber security en bied ik ook een ruime waaier programma’s aan om cyber safety awareness te verhogen.    

 

Welke type freelancer ben jij?

Freelancer, Coach, Trainer, Consultant en vooral Ondernemer.

 

Waarom ben je freelancer geworden? 

De motivatie was niet om freelancer op zich te worden, maar om een onderneming op te richten actief in consultancy en om klanten vanuit mijn ervaring en expertise oprecht te helpen besparen en effectiever, veiliger, toekomstgericht en duurzaam te zijn.

 

Wat was voor jou het moeilijkste bij je opstart als freelancer? 

Ik ben gestart net voor COVID toen de economie op slot ging. Dit blijft nog steeds een “struggle”, hoewel ik nu eindelijk kan zaaien om hopelijk later veel te oogsten. Je moet toch een zeker vertrouwen krijgen van een klant wanneer ze jou en jouw onderneming niet kennen, dit is nagenoeg onmogelijk te krijgen via een online call.

 

Hoe haal je nieuwe opdrachten binnen?

Dit blijft het moeilijkste en al ongelofelijk veel “neens” gekregen. Ik blijf echter zeer gericht prospecteren, tracht partnerships op te zetten die relevant zijn en ben zeer actief in het netwerken, ik doe niets liever.

 

Hoe heb je jouw uurtarief bepaald? 

Ik heb uiteraard een studie gedaan van de marktprijzen en beschik over skills die een zekere investering hebben gevraagd. 

 

Waar werk je vooral?

Van thuis, maar ik ben liefst zoveel mogelijk bij mijn klanten aan het werk voor opdrachten of op prospectiebezoek. Verder vind ik het leuk samen te werken met andere ondernemers, actief in een andere branche. Daar komen zeer leuke en creatieve ideeën uit.  

 

Waar lig je wakker van?

Financieel was het tot nu toe geen lachertje, ik zou het doodjammer vinden te moeten stoppen omdat ik nog niet genoeg omzet genereer.  

 

Omschrijf jezelf in max 5 woorden. 

Enthousiast, Sociaal, Empathisch, Oprecht, Betrouwbaar.

 

Welke quote past bij jou?

Work Hard, Play Hard.

 

Zou je nog opnieuw als freelancer beginnen?

Direct, ondanks de moeilijkheden is het een ongelofelijke persoonlijke ontplooiing en goede investering in jezelf. Je moet er wel klaar voor zijn om voortdurend uit je comfort zone te gaan. Bovendien is het ook een super gevoel om je eigen baas te zijn.

 

Wat is je leukste herinnering of anekdote van je freelance carrière?

Ik heb onlangs deelgenomen aan een overheidsopdracht voor change management bij lokale besturen en werd geselecteerd. Niets is onoverkomelijk en laat je niet afschrikken door wat complex lijkt. De gunning heb ik in een kadertje boven mijn bed gehangen, deze keer wel geprint.

 

Welke tips kun je geven aan andere freelancers?

Niet opgeven, blijf jezelf en neem opdrachten aan waar je een goed gevoel bij hebt!

 

Hoe heb je over go4freelance gehoord? 

Via LinkedIn.

 

Wat is interessant aan go4freelance? 

Dat het een community is voor freelancers en een klankbord biedt. Ik vind het heel fijn en leerrijk om andere freelancers te leren kennen zelfs al zijn die actief in een volledig ander domein.

Karolien Van Bel: Change Manager & Data Protection Officer
Terug naar boven