Jezelf blijven ontwikkelen als freelancer: 5 tips

Geplaatst door Barbara De Busschere op 2023-04-13

Als freelancer sta je waarschijnlijk te popelen om nieuwe opdrachten binnen te rijven en jouw klanten te voorzien van een perfect resultaat. Je wil zo veel mogelijk opdrachtgevers bereiken en je portfolio uitbreiden met de mooiste projecten, toch? Maar die groei gaat niet vanzelf: nieuwe trends volgen zich in een sneltempo op, specialisaties komen als paddenstoelen uit de grond en het lijkt steeds moeilijker om je van je concurrenten te onderscheiden. Het is dan ook belangrijker dan ooit om je als freelancer te blijven ontwikkelen en bijscholen. Ik help je alvast op weg met enkele tips.

Een snel veranderende economie 

AI-gedreven programma’s, robotisering, big data … Het klinkt futuristisch, maar is de dagelijkse realiteit. De jobs van binnen pakweg tien jaar, zullen een heel andere invulling krijgen dan vandaag. Daarbij komt het feit dat we steeds langer zullen werken. Achterblijven is geen optie, zeker niet als freelancer. Om relevant werk te leveren, is een blijvende ontwikkeling cruciaal. Maar hoe begin je daar nu aan?

 

1. Maak tijd en budget vrij 

Als werknemer kom je vaak terecht in een bedrijf met een uitgedachte leercultuur. Er zijn budgetten voorzien voor opleiding, bijscholing, events … Als freelancer is dat een ander verhaal. Je hebt geen bakken geld over om te besteden aan opleidingen en bovendien ben je liever bezig met het werken voor klanten. Toch is het belangrijk om jaarlijks een budget vrij te maken voor opleiding en zelfontwikkeling.  Plan daarnaast ook actief tijd in je agenda voor bijscholing in. Ook al voelt dat op het moment zelf onproductief, zie het als een investering in je eigen bedrijf. Je wil namelijk niet dat je concurrenten je zomaar voorbij steken en je daardoor opdrachten misloopt.

 

2. Ga op zoek naar relevante studies, opleidingen en webinars 

Heb je tijd en budget vrijgemaakt? Ga dan op zoek naar (thuis)studie die aansluit bij jouw vakgebied. Het aanbod van zowel online als offline seminars en opleidingen is groot. Zo biedt de VDAB heel wat opleidingen aan, en ook bij onderwijsinstellingen ben je aan het juiste adres voor een ruim aanbod aan graduaten. Mag het iets laagdrempeliger? Via podcasts of webinars leer je op een relatief snelle manier bij over nieuwigheden in jouw sector.  

 

3. Omring jezelf door kennis 

Onderschat het belang van een relevant netwerk niet. Laat je omringen door gelijkgestemden en mensen uit jouw vakgebied die net zoals jij vooruit willen. Het zal je helpen bij te blijven met de laatste trends en nieuwe inzichten te verwerven. Door de praten, luisteren en connecteren leer je niet alleen bij, maar haal je bovendien misschien ook nieuwe opdrachten binnen. Zet dus geregeld een netwerkevenement of leerrijke conferentie op de planning.

 

4. Probeer eens iets nieuws 

Ervaring is een grote leerschool, dat moet ik je niet vertellen. Maar sta bij je volgende potentiële opdracht eens stil of het dezelfde opdracht is zoals altijd, of als je uit je comfortzone moet gaan. Let op: niet élk project moet vernieuwend zijn, maar daag jezelf nu en dan uit om iets nieuws te proberen. Je zal versteld staan welke sprongen je maakt!

 

5. Reflecteer 

Last but not least: druk af en toe eens op de pauzeknop en sta stil bij je resultaten. Waar zitten je successen en uitdagingen? Waar kan je nog aan bijschaven en welke richting wil je uitgaan? Door daarop een concreet antwoord te formuleren, leg je jouw verbeterpunten ook meteen bloot.

 

Op zoek naar een relevant netwerk om jezelf te helpen ontwikkelen? 

Go4Freelance is de freelance community bij uitstek van Vlaanderen waar kennisdelen, connecteren en bijleren centraal staat. Meer weten? Contacteer me via hello@go4freelance.be. Tot snel?

Jezelf blijven ontwikkelen als freelancer: 5 tips
Terug naar boven