Geert Sonneville: Mentor en coach voor ondernemers in KMO’s en voedingsbedrijven

Geplaatst door Barbara De Busschere op 2022-05-20

Geert Sonneville stond 30 jaar aan het hoofd van een productiebedrijf in de voedingssector actief in Seafood & ready meals. Zijn kennis en ervaring deelt hij nu met andere ondernemers als strategische ‘compagnon de route’.

Wat is jouw activiteit?

Als mentor en coach geef ik ondernemers advies, begeleiding en ondersteuning op strategisch en management niveau: business development, productontwikkeling, optimalisatie van werkstromen en processen, inkoopoptimalisatie, overname, reorganisatie, enz.

Ik ben vooral actief in de voedingssector. Daarnaast werk ik voor de KMO in het algemeen, meestal als klankbord en om strategisch mee te denken. Maar bijvoorbeeld een spin-off van een multinational kan ook.

Ik zie mezelf als een generalist die verschillende stadia heeft doorlopen en nu als extern adviseur graag een frisse blik werpt op de onderneming. Ik merk onmiddellijk op wat niet ‘normaal’ of gebruikelijk is. Mensen in het bedrijf zitten soms zo vastgeroest in een systeem dat ze de tekortkomingen niet meer zien. Voor een extern adviseur speelt het verleden geen rol. Zijn oordeel is neutraal, zonder vooroordelen. Een externe persoon kan en mag taboeloos zaken aankaarten die binnen de organisatie soms als een probleem worden ervaren. De zogenaamde ‘elephant in the room’.

Daarnaast ben ik gastdocent bij Syntra West en gastspreker bij verschillende organisaties (bijv. Inagro) of verenigingen. Thema’s zoals “Hoe neem ik deel aan een beurs?”, “Van korte keten naar retail”, “Kostberekening” en ” Marketing & Sales" komen regelmatig aan bod.

Dertig jaar kapiteinservaring achter de boeg. Stormen bedwongen en een straffe koers gevaren. Als ondernemer krijg je met Geert een ervaren grijze wolf aan je zij. Iemand die het klappen van de zweep kent en die je met raad en daad bijstaat. Ervaring, connecties, knowhow: It’s all yours. En tel daarbij nog inzet en toewijding.

 

Welk type freelancer ben jij?

Ik heb zowel freelance opdrachten op lange termijn als voor een kortere periode of ad hoc. Ik zie mezelf als een generalist die de verschillende stadia heeft doorlopen en meegemaakt. Ik ben een inspirator, coördinator en sparringpartner. Ik sta voor een hands-on aanpak met oog voor duurzame resultaten die meetbaar zijn.

 

Waarom ben je freelancer geworden?

Na 30 jaar een import/export & productiebedrijf te hebben geleid, wil ik mijn kennis en ervaring als ondernemer delen en zo andere ondernemers helpen. Dat geeft me heel veel werkplezier en voldoening!

 

Wat was voor jou het moeilijkste bij je opstart als freelancer?

Oorspronkelijk dacht ik dat dat het vinden van opdrachten zou zijn. Maar ik haalde relatief snel een uitdagende opdracht binnen, mede dankzij mijn uitgebreide netwerk.

 

Hoe haal je nieuwe opdrachten binnen?

Via mond-tot-mondreclame, social media en mijn netwerk.

 

Hoe heb je jouw uurtarief bepaald?

Op basis van mijn ervaring van wat ik vroeger aan een consultant betaalde, door marktonderzoek en door rondvraag bij bevriende collega’s.

Mijn motto:  “If I do a job in 30 minutes, it’s because I spent 30 years learning how to do that in 30 minutes. You owe me for the years, not the minutes.”

 

Waar werk je vooral?

Ik combineer werken op locatie bij de opdrachtgever met thuiswerk. Mijn voorbereidingen doe ik voornamelijk thuis. Ik vind het belangrijk om voldoende ter plaatse te zijn, om zo voeling te krijgen met het bedrijf en de mensen.

 

Waar lig je wakker van?

De continuïteit van aanvragen en opdrachten.

 

Kan je jezelf omschrijven in max. 5 woorden?

Betrokken, betrouwbaar, communicatief, flexibel, motiverend.

 

Enkele van mijn referenties:

"Geert motiveert en inspireert. Zijn goed gefundeerd en deskundig advies geeft je kracht en vertrouwen. En dat resulteert vaak in meer werkvreugde en voldoening. En vooral: in slim ondernemerschap."

"Geen woorden, maar daden. Geert gaat voor een hands-on implementatie, met doelen en targets die meetbaar zijn. Geerts coaching moet goede resultaten opleveren."

"Geert kan terugbogen op een rijke ervaring als ondernemer. Hij kent de valkuilen en weet hoe je een issue omzeilt. Kortom: hij stuurt je naar de juiste beslissing."

"Geen half werk. Geert gaat altijd voor het volle pond. Je mag rekenen op een gepassioneerde aanpak, op inzet en loyaliteit. Kortom; je krijgt een betrouwbare partner aan je zij."

 

Welke quote past bij jou?

Don’t make it more complicated than it needs to be”

 

Mocht je de tijd kunnen terugdraaien, zou je opnieuw als freelancer beginnen?

Heel zeker. Het is enorm verrijkend en uitdagend. Voordien was mijn blik enkel gericht op mijn bedrijf, nu is dat veel breder. Mijn job geeft me enorm veel voldoening, ik ben veel gelukkiger nu.

 

Wat is je leukste herinnering of anekdote in je freelance carrière?

De dankbaarheid die je krijgt tijdens de begeleiding en ondersteuning, voor de aanpak en bij het behalen van resultaten.

 

Welke tips kan je meegeven aan andere freelancers?

Blijf jezelf!

 

Hoe heb je over go4freelance gehoord?

Via LinkedIn. Ik ben zelf heel actief op LinkedIn en ik zou het elke freelancer aanraden. Vroeger was ik minder zichtbaar op sociale media en toen ik op een dag besloot om er toch wat meer op in te zetten, merkte ik meteen dat het werkt.

 

Wat is volgens jou interessant aan go4freelance?

De professionele en directe aanpak, de ondersteuning, de informatie … Ook de extra zichtbaarheid voor je business is goed meegenomen.

 

Meer informatie: linkedin en website

 

Geert Sonneville: Mentor en coach voor ondernemers in KMO’s en voedingsbedrijven
Terug naar boven