Freelancer worden in 6 stappen

Geplaatst door Barbara De Busschere op 2021-12-15

Je hebt de knoop eindelijk doorgehakt: binnenkort start je als freelancer! Maar welke keuzes moet je daarbij maken? En wat mag je zeker niet uit het oog verliezen? In deze blog bieden we een handig overzicht, zodat je vlot uit de startblokken schiet. 

Bepaal je diensten en je meerwaarde 

Het spreekt voor zich dat je perfect weet wat je precies wil gaan doen als freelancer. We raden je aan om je diensten daarbij heel duidelijk af te bakenen. Bied je bijvoorbeeld administratieve diensten aan? Vraag je dan af hoe diepgaand die zijn. Sta je ondernemers enkel bij met het financiële luik binnen hun onderneming of mogen klanten je ook bellen voor opdrachten die à la minute moeten gebeuren? Hoe duidelijker je je diensten voor jezelf afbakent, hoe duidelijker jouw verhaal voor klanten zal zijn.

Bepaal daarnaast je sterktes ten opzichte van de concurrentie. Als freelancer ben je wellicht extra flexibel, werk je erg snel of zijn je prijzen een pak voordeliger. Zet je voordelen in de verf op een uniforme en positieve manier en overtuig opdrachtgevers zo om voor jou te kiezen.

 

Kies je statuut 

Als freelancer ga ja makkelijk aan de slag als zelfstandige. Al wat je daarvoor moet doen, is je inschrijven bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen en een ondernemingsnummer aanvragen.

Voor sommigen is de drempel naar een zelfstandig statuut best groot. In dat geval kan je een beroep doen op een gedeelde onderneming, zoals Smart. Werken als freelancer via een dergelijk platform biedt je iets meer zekerheid: kom je zonder werk te zitten? Dan kan je zo onder bepaalde voorwaarden een uitkering krijgen.

 

Bijberoep of hoofdberoep

Ook hier kies je helemaal zelf de optie die het best bij jou past. Veel freelancers starten in bijberoep. Zo kan je nog genieten van de sociale voordelen van je hoofdberoep en kan je aanvoelen of er voldoende werk binnenkomt voor je bijberoep als freelancer. Na verloop van tijd zal je misschien merken dat je te veel werk krijgt om alles in bijberoep te blijven doen. Dan is de overstap naar een job als freelancer in hoofdberoep snel gezet.

 

Behoud het overzicht 

Een goede planning is essentieel voor elke freelancer. De vrijheid die je ervaart kan er namelijk ook toe leiden dat je tussen je werk door sneller een boodschap inplant. En de was is snel gedaan, toch?

Probeer je aan een vast werkrooster te houden en stel een overzichtelijke planning op. Door de structuur in je werkdagen te behouden, zal je minder snel afgeleid zijn door taken die niet bij je werk horen.

 

Bepaal je prijzen 

Denk op voorhand al even na over je prijzen. Als freelancer sta je het best stevig in je schoenen. Klanten zullen je ongetwijfeld vragen om nog een stuk van je prijs te doen. Leg je prijzen dus op voorhand iets hoger, ook al voelt dat wat intimiderend aan. Wanneer je dan de vraag krijgt om je prijzen te verlagen, kan je daar alsnog op ingaan én een prijs aanhouden die hoog genoeg is. Leg ten slotte ook zeker je minimumprijs vast en durf een opdracht weigeren als klanten daaronder willen gaan, hoe moeilijk dat ook is.

 

En netwerken maar!

Je bent nu eindelijk freelancer, maar de opdrachten blijven uit …

Stel je in de eerste plaats zichtbaar op: een aantrekkelijke website en actief zijn op sociale mediakanalen zijn de eerste stappen. Zo creëer je een betrouwbaar imago en zorg je ervoor dat opdrachtgevers makkelijk alle info terugvinden. Daarnaast is netwerken key. In het begin voelt het misschien wat vreemd aan om uit je comfortzone te stappen, maar zodra je aan de praat raakt, zal je merken dat netwerken méér is dan puur opdrachten ronselen: je ontmoet gelijkgestemden en leert nieuwe, interessante mensen kennen.

 

Stel altijd een contract op 

Of je nu een opdracht uitvoert voor een volledig nieuwe klant, of voor iemand die je heel goed kent: we raden aan om altijd een contract op te stellen. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Voelt het wat raar aan om dit te vragen aan de vrienden of kennissen voor wie je een opdracht uitvoert? Mochten zij hier moeilijk over doen, kan je je de vraag stellen waarom dat zo is. Als de voorwaarden volledig overeenstemmen met wat jullie hebben afgesproken, zou dat immers geen probleem mogen zijn.

 

Go4Freelance helpt je op goede weg! 

Heb je nog vragen over je start als freelancer? Of ben je op zoek naar een toegankelijk event om op zoek te gaan naar waardevolle contacten? Go4Freelance helpt je graag op weg.

 

Freelancer worden in 6 stappen
Terug naar boven