Een freelancer, wat is dat nu eigenlijk?

Geplaatst door Barbara De Busschere op 2023-01-18

Vandaag heeft iedereen wel al van het begrip freelancer gehoord. De term wordt snel in verband gebracht met ‘een zelfstandige’, ‘iemand buiten loondienst’ of ‘een persoon die werk uitvoert voor een ander’. Maar wat betekent dat relatief nieuwe woord nu precies? En waar komt het oorspronkelijk vandaan? We duiken even dieper in de geschiedenis van de freelancers.

Oorsprong van het woord 

Over de oorsprong van het woord ‘freelancer’ bestaat vandaag geen eenduidig antwoord. Volgens de populairste theorie werd het woord voor het eerst gebruikt door de schot Sir Walter Scott. In zijn bekende roman ‘Ivanhoe’ schreef hij over een Middeleeuwse huursoldaat die niet trouw was aan één landheer, maar zijn krijgsdiensten verkocht aan de hoogste bieder. Letterlijk genomen bood hij dus zijn lans (‘lance’) aan diegene met het meeste vermogen. In een eerder werk, The Life and Times of Hugh Miller, verwijst schrijver Thomas N. Brown echter ook al naar ‘a free lance’. Zo vernieuwend bleek Sir Walter Scott dan toch niet te zijn.

 

De huidige betekenis van het begrip freelancer 

Geen lansen of huursoldaten meer te bespeuren vandaag. Van Dale beschrijft freelance als ‘werken zonder dienstverband’. UNIZO, de Belgische vereniging van ondernemers, geeft een iets ruimere definitie en beschouwt een freelancer als ‘een ondernemer zonder personeel die hoofdzakelijk, maar niet uitsluitend in een B2B-context zakelijke diensten verleent en dit op basis van tijdelijke contracten, opdrachten of projecten’. De rode draad is duidelijk: freelancers stellen hun talenten en diensten ter beschikking van een opdrachtgever, voor een door hen afgesproken tarief.

 

Opkomst van freelancers 

Freelancen in zijn huidige betekenis bestaat in België al sinds de jaren tachtig, maar de laatste jaren kent het een uitzonderlijke groei. Volgens het meest recente rapport van UNIZO telde Vlaanderen in augustus 2022, 161.345 freelancers. Dat is een stijging van bijna 7% in vergelijking met het jaar voordien. De redenen? Mensen willen meer vrijheid, afwisseling én specialiseren zich graag binnen een bepaalde tak. Drie zaken die het freelancebestaan naadloos combineert.

 

Statuut van een freelancer 

Vandaag erkent de wet freelancer nog niet als officieel statuut op zich. Je kan ervoor kiezen om te freelancen als zelfstandige in hoofdberoep of om aan de slag te gaan in bijberoep. In België bedraagt de verdeling tussen beide respectievelijk 87% en 13%. Een groot deel van de freelancers zijn dus ondernemers.

 

Op zoek naar een community voor professionele freelancers? 

Go4freelance is hét platform bij uitstek waar kennisdelen, verbondenheid en netwerken centraal staan. Voor meer informatie, contacteer mij via hello@go4freelance.be.

Een freelancer, wat is dat nu eigenlijk?
Terug naar boven