Een freelancer, wat doet die eigenlijk?

Geplaatst door Barbara De Busschere op 2021-11-09

Op de vraag ‘wat een freelancer doet’, bestaat eigenlijk geen pasklaar antwoord. Voor freelancers bestaan er namelijk heel wat verschillende jobs. Denk maar aan copywriters, grafisch designers, IT-ontwikkelaars of boekhouders ... Wat wel zeker is: elke freelancer is zijn eigen baas, levert expertise aan eindklanten en gaat voortdurend op zoek naar waardevolle contacten. In deze blog vertellen we er meer over.

Een freelancer werkt voor zichzelf 

Een freelancer is zijn of haar eigen baas en heeft nooit personeel. Daarom wordt een freelancer ook wel een ‘zelfstandige zonder personeel’ genoemd. Als freelancer verkoop je je eigen specialisatie aan ondernemingen. In de meeste gevallen worden freelancers tijdelijk ingeschakeld, bijvoorbeeld om een groot project tot een goed einde te helpen brengen, of om een tijdelijk gebrek aan arbeidskrachten in een onderneming te overbruggen.

Dat maakt het statuut net zo interessant: je werkt telkens samen met andere mensen in erg uiteenlopende projecten. Sommige opdrachtgevers zullen je geregeld opnieuw contacteren, voor anderen blijft het bij een eenmalige samenwerking.

 

Hoe ziet een werkdag eruit?

Voor een freelancer is geen dag dezelfde! Voor de ene opdracht word je op kantoor bij je opdrachtgever verwacht, voor een andere werk je gewoon van thuis. Eigenlijk is het jouw keuze om te bepalen waar je je goed bij voelt en hoe je wil werken. In functie daarvan kies je je opdrachten en dus ook hoe je dag eruit gaat zien.

 

Een freelancer levert expertise

Als zelfstandige freelancer bepaal je zelf je prijzen en voorwaarden. Zo kies je bijvoorbeeld of je een dag- of een uurtarief aanrekent en op welke momenten je al dan niet aan de slag gaat. Het is aan jou om samen met je opdrachtgever tot een overeenkomst te komen die werkt. Daar staat uiteraard tegenover dat je kwalitatieve diensten levert. Je hebt dus heel wat vrijheden: je kiest hoe je werkt en je bepaalt zelf je prijzen, maar je klant of opdrachtgever verwacht uiteraard uitstekende resultaten in ruil.

 

Als freelancer werk je aan je netwerk 

Aangezien je als freelancer niet zeker bent van opdrachten, moet je actief op zoek gaan naar waardevolle contacten. Voor sommigen is dat een fluitje van een cent, voor anderen net wat lastiger. Ook hier is de boodschap: zoek uit wat werkt voor jou. Hou je ervan om live mensen te ontmoeten op een speeddate voor ondernemers? Doen! Verkies je toch om vanuit je huiskamer deel te nemen aan een online netwerkevent? Dat kan zeker ook. Hoe dan ook is het voor freelancers essentieel om voortdurend op zoek te gaan naar opdrachten en dus ook naar potentiële klanten.

Hoe robuuster je netwerk, hoe makkelijker je van opdracht naar opdracht toewerkt en hoe minder zorgen je hebt over je toekomst.

 

Go4Freelance helpt je op de goede weg

Heb je nog vragen over werken als freelancer? Een webinar, een groepstraject of individuele begeleiding? Alles kan.

Ben je op zoek naar een geschikt event om op zoek te gaan naar waardevolle contacten? Go4Freelance is your partner in crime. Hier vind je interessante events.

Een freelancer, wat doet die eigenlijk?
Terug naar boven