Ben Verhasselt: IT-specialist met focus op veiligheid

Geplaatst door Barbara De Busschere op 2022-08-01

Een aanpak op mensenmaat, 20 jaar ervaring en tal van opleidingen: met die ingrediënten streeft Ben bij zijn klanten naar meer bewustwording rond digitale veiligheid.

Wat is jouw activiteit?

Ik begeleid bedrijven in de beveiliging van hun IT-omgeving, met een sterke focus op het menselijke aspect. Ik vind het belangrijk dat je mensen in hun waarde laat en hen betrekt bij wat je doet. Zo werk ik vooral op front-end niveau, zodat mensen meteen zien wat er gebeurt als iets aangepast wordt. De mens is en blijft de zwakste schakel in het proces, en het is nodig dat iedereen bij een probleem gepast reageert. Bewustmaking is hierbij cruciaal.

Ik geef workshops op maat aan IT-medewerkers, personeelsdiensten en ook het C-level. Daarbij zoek ik bewust de eindgebruiker op binnen de bedrijfsomgeving. Samen bekijken we waar het meeste nood aan is. Dat kan gaan over heel praktische zaken zoals: goed  reageren op ‘phishing’ mails, een datalek leren (h)erkennen, correct gebruik van een usb-stick, enz. En vaak is daarbij ook meer strategisch advies. 

Daarnaast geef ik onafhankelijk advies over GDPR als DPO (Data Protection Officer). Bij het begin van de nieuwe GDPR-wetgeving in 2018 hielp ik bij de opmaak van een informatie- veiligheidsplan voor KMO’s, OCMW’s en gemeenten. Ik blijf de materie verder opvolgen.

Soms neem ik voor klanten ook uitvoerende IT-taken op, zoals threat analyse (bedreigingen die in de toekomst een gevaar kunnen vormen voor het bedrijf), IT-support, opmaak van een kennisdatabank, back-up voor de IT tijdens verlofperiodes, enz.

Welk type freelancer ben jij?

Ik werk sinds 2000 als freelancer in bijberoep. Toen ik startte, had ik meteen een lange opdracht in Nederland, daar heb ik enorm veel uit geleerd.
Mijn doel is om een lange termijn relatie uit te bouwen met de klant en mezelf overbodig te maken.  

Waarom ben je freelancer geworden?

Voor mijn zelfontwikkeling. Ik heb veel trainingen en opleidingen gevolgd, waardoor ik erg breed ben kunnen groeien. Ook de soft skills vind ik belangrijk. Ik kom als freelancer in diverse omgevingen en heb contact met heel veel verschillende persoonlijkheden, dat stimuleert mij enorm.

 

Wat was voor jou het moeilijkste bij je opstart als freelancer?

Het vinden van opdrachten in de streek (Gent) zonder tussenpersonen. 

 

Hoe haal je nieuwe opdrachten binnen?

Nu werk ik vooral via een agent, maar de communicatie loopt niet altijd vlot en ik zou graag werken zonder tussenpersoon. Er gaat vaak informatie verloren.

 

Hoe heb je jouw uurtarief bepaald?

Marktconform IT concullega’s met ook 20 jaar ervaring. Ik blijf me grondig bijscholen en reken €88 per uur (tot eind 2022) met 50% korting voor VZW’s en particulieren.

 

Waar werk je vooral?

Ik werk steeds bij de opdrachtgever of particulier op locatie en maximaal 20 km van Gent.

 

Waar lig je wakker van?

Het milieu, oorlogen, de toekomst van mijn kinderen.

 

Kan je jezelf omschrijven in max. 5 woorden?

Energiek, gevoelig, ruimdenkend, kalm en empathisch.

 

Welke quote past bij jou?

De ochtendstond heeft goud in de mond …

 

Mocht je de tijd kunnen terugdraaien, zou je opnieuw als freelancer beginnen?

Ja. Ik ben nu 20 jaar bezig met de combinatie hoofd- en bijberoep. De vooruitgang die ik heb gemaakt op menselijk én professioneel vlak was er nooit geweest zonder mijn bijberoep.

 

Wat is je leukste herinnering of anekdote in je freelance carrière?

In India volgde ik een ethische hacker training, met aansluitend een vakantie. Een super ervaring.

 

Welke tips kan je meegeven aan andere freelancers?

2 van deze 3 tips zijn echt nuttig voor iedereen:

 

Hoe heb je over go4freelance gehoord?

Via LinkedIn.

 

Wat is volgens jou interessant aan go4freelance?

De no-nonsense mentaliteit van de community spreekt me erg aan.

 

Meer informatie: Linkedin

Ben Verhasselt: IT-specialist met focus op veiligheid
Terug naar boven